Alfons Gregori
La Paraula Viva en la poesia catalana a la UAM de Poznan
per Alfons Gregori i Gomis - Monday, 16 April 2012, 01:01
 

Arran de la campanya ‘Any de la Paraula Viva’, promoguda per l’IEC en commemoració del centenari de la mort de Joan Maragall, l’Àrea d’Estudis Catalans de la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan (Polònia) va organitzar els dies 12 i 13 d’abril unes Jornades amb un títol transversal: “La Paraula Viva en la poesia catalana: de Joan Maragall a la polipoesia”.

Cartell

Es volia contribuir a la difusió tant del geni maragallià com de l’empenta que ha donat -i que dóna- la idea de la paraula viva entre un important sector de poetes en la nostra llengua. A fi de garantir una major presència de públic, es va optar per fer les sessions en llengua castellana, tot i que s’hi van presentar força fragments en llengua original per tal d’atreure el nou alumnat a l’aprenentatge del català.

La primera conferència va anar a càrrec del professor de la Universitat Rovira i Virgili Magí Sunyer, que va presentar amb concisió i agudesa el context del modernisme català i la figura polièdrica de Joan Maragall. Margarida Casacuberta,  de la Universitat de Girona i coneguda pel programa de TV3 L’hora del lector, ens va brindar la següent xerrada, a l’entorn del mite del comte Arnau en l’obra de Maragall; de fet, aquells/es que vau ser a les Jornades per a lectors/es de 2011 a Girona, en recordareu la seva passió i l’elegància a l’hora de tractar aquesta figura de l’imaginari tradicional, per bé que a Poznan el discurs es va adequar a l’escàs coneixement de literatura catalana de l’estudiantat polonès.

Magí Sunyer

(Magí Sunyer)

Públic de M. Casacuberta

(Públic a la sessió de M. Casacuberta)

Al dia següent el professor Lluís Quintana, de la Universitat Autònoma de Barcelona (per bé que enguany exerceix com a professor visitant a la Universitat Internacional de Venècia), va tractar amb erudició, ironia i savoir faire a l’entorn de la seva tasca com a cocurador de l’edició crítica de les obres completes de Maragall. Last but not least, la professora Margalida Pons de la Universitat de les Illes Balears ens va enlluernar amb la seva presentació, que enllaçava la teoria de la paraula viva maragalliana amb la polipoesia catalana actual, de la qual és una de les més reconegudes expertes.

Lluís Quintana

(Lluís Quintana)

Margalida Pons

(Margalida Pons)

Finament, vam tenir l’oportunitat de fer una visita guiada en català per la ciutat de Poznan.

Visita guiada per Poznan

[Fotos de Josep Maria Muñoz]