Imatge Elisabet Virgínia Liminyana Vico
Triomf de la rumba catalana a la Universitat de Florida
per Elisabet Virgínia Liminyana Vico - Monday, 9 April 2012, 19:57
 

El reconegut grup de rumba catalana Cancun Rumba va visitar la Universitat de Florida la setmana passada. El seguiment de les activitats i la interacció amb el públic universitari i local va ser espectacular.

Els catedràtics de música Joan Castillo (guitarra), Gildard Saldarriaga (teclats) i Jordi López (caixó flamenc) van fer una conferència el dijous 5 d'abril, on explicaven els orígens de la rumba catalana, des dels seus ritmes afrocaribenys als flamencs gitanos catalans. La proposta didàctica de la conferència va ser molt addient, perquè el públic interacciona constantment amb els músics per a ajudar-los a construir ritmes.

El divendres 6 d'abril van fer dos tallers per a parlars amb els estudiants de català sobre la situació de la rumba catalana actualment, i desambiguar els conceptes de rumba flamenca i rumba catalana. Els estudiants van respondre molt bé, preparant un seguit de preguntes que van convertir en entrevistes molt productives.

El dissabte 7 d'abril, i com a part de la celebració Viva Europe 2012! del Centre d'Estudis Europeus de la Universitat de Florida, els Cancun Rumba van participar al macroconcert que va durar 5 hores al centre de la ciutat de Gainesville. Al fantàstic escenari de Bo Diddley Plaza, es van escoltar més de 10 grups de diversos països d'Europa, com folk irlandès, música jueva polonesa, flamenc espanyol, fado portuguès, sac de gemecs escocès, balls medievals anglesos, etc.

El final apoteòsic d'un dia ballant el van posar els Cancun Rumba amb un ampli repertori, que va fer moure´s la plaça sencera a ritme de rumba. A més a més, hi havia múltiples activitats relacionades amb Europa i la cultura catalana va estar representada per una taula que va organitzar la lectora amb els estudiants. La difusió de la nostra cultura va ser molt efusiva.

Vull donar les gràcies a les institucions que van fer possible aquesta activitat mitjançant support econòmic, especialment a l'Institut Ramon Llull. També voldria deixar constància del plaer que m'ha suposat acollir els Cancun Rumba i animar-vos a invitar-los. Paguen la pena molt!

 

Mestre Saldarriaga

Mestre López

 Mestre Castillo