Imatge Albert Morales Moreno
El català, juntament amb altres llengües romàniques, present a la classe-concert Mondolatino
per Albert Morales Moreno - Wednesday, 14 March 2012, 22:41
 

El 6 de març de 2012 al vespre es va celebrar, a l’Auditorium Santa Margherita de l’Università Ca’ Foscari (Venècia, Itàlia), la classe-concert Mondolatino, coordinada pels professors Marie-Christine Jamet i Fabio Caon. A l’acte van ser-hi presents llengües romàniques com el català, l’espanyol, el francès, el gallec, l’italià, el portuguès i el romanès.

Aquesta activitat, promoguda pel grup de recerca DICROM (Didattica dell’Intercomprensione Romanza), formava part del programa d’intercomprensió de llengües romàniques FORMICA (FORMation à l'InterCompréension Appliquée), celebrat a Venècia entre el 27 de febrer i el 9 de març de 2012.

Panoràmica de l'Auditorium Santa Margherita

Aquest programa intensiu va comptar amb l’assistència d’estudiants, grups de recerca i docents d’universitats que fan recerca en aquest àmbit arreu d’Europa (entre les quals la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra). El Centro Linguistico Ateneo (CLA) de Ca’ Foscari ofereix cursos d’intercomprensió de llengües romàniques habitualment.

Durant l’acte, els docents de Ca’ Foscari Paolo Balboni, Vanessa Castagna, Marie-Christine Jamet, Albert Morales, Eugenia Sainz i Iulia Zegrean van parlar, respectivament, en cadascuna d’aquestes llengües, sobre la història, l’evolució i la literatura de l’italià, el portuguès, el francès, el català, l’espanyol i el romanès.

Moment de la classe-concert Mondolatino sobre la literatura catalana

El professorat havia seleccionat prèviament una cançó per a cada llengua. La cançó que va representar la llengua catalana va ser Bon dia, del grup tarragoní Els Pets, la qual va tenir una acollida molt bona. A la classe-concert, a més, s’hi van poder sentir peces com Vieni via con me (de Paolo Conte), Delenda Cartagho (de Franco Battiato), Mediterráneo (de Joan Manel Serrat), América (de Nino Bravo), Champs Élysées (de Joe Dessin), Canção do mar (d’Amália Rodrigues) o Sono qui per l’amore (de Ligabue), entre d’altres.

Angelo Lacitignola interpretant Bon dia (d'Els Pets)

El professor titular de didàctica de llengües Fabio Caon, integrant del grup DICROM, també és membre del grup musical que va interpretar en directe les peces seleccionades. El van acompanyar a l’escenari Angelo Lacitignola (vocalista/teclat), Alessia Bussetto (vocalista), Gianni Ballarin (guitarra), Giovanni Masiero (saxo), Alessandro Gardinale (baix) i Lorenzo Terminelli (bateria).

L’acte, al qual van assistir-hi més de 250 persones, va tenir un gran èxit i, a més, va ser una oportunitat original, dinàmica i molt interactiva, en un format molt juvenil, que ha contribuït a visibilitzar encara més les llengües romàniques que integren l’oferta didàctica de Ca’ Foscari.

Nota enviada per: Albert Morales Moreno (Università Ca' Foscari, Venècia)