Imatge Albert Morales Moreno
L'artista visual i ciborg Neil Harbisson visita l'Università Ca' Foscari de Venècia
per Albert Morales Moreno - Monday, 12 March 2012, 01:25
 

El dimarts 6 de març de 2012 es va celebrar a l'Università Ca' Foscari (Venècia, Itàlia)  una conferència-debat de l’artista d’origen irlandès i català Neil Harbisson (Mataró, 1982) sobre noves tecnologies, art i el futur de la interacció entre màquines i éssers humans. En concret, va presentar la Cyborg Foundation, l’Eyeborg i alguns dels projectes artístics que ha realitzat i que està desenvolupant aquest artista visual. Era a Venècia per cloure l’exposició que s’ha fet a la galeria Giudecca 795 d’algunes de les seves obres.

Neil Harbisson a Ca' Foscari

Neil Harbisson va néixer amb acromatòpsia, una condició visual segons la qual veu la realitat en una escala de grisos. D’ençà que porta l’Eyeborg (un dispositiu òptic similar a una càmera web que tradueix cada color en una nota musical), és capaç de percebre auditivament els colors que l’envolten. aquest dispositiu s’ha convertit en una extensió del seu cos, motiu pel qual el govern britànic, tot i les reticències inicials, quan li va haver de renovar el passaport l’any 2004, el va declarar oficialment el primer ciborg a tot el món.

A través de la Cyborg Foundation, l’artista mataroní i el seu equip duen a terme projectes que contribueixin a millorar les condicions de vida d’altres persones de tot arreu que, com ell, perceben la realitat parcialment (com podrien ser-ho cecs, sords, etc.).

Durant la xerrada, que va durar una hora i mitja i va atreure estudiants de català, d’espanyol i d’altres disciplines de la Universitat, va parlar del procés de disseny, desenvolupament i funcionament de l’Eyeborg, dels seus projectes presents i futurs, i dels retrats sonors que fa.

En tot moment va il·lustrar les explicacions amb imatges, vídeos i clips sonors per tal que l’audiència pogués entendre com percep els colors amb l’Eyeborg. Es va crear una atmosfera futurista que va donar peu a una discussió sobre el rol i els límits de la ciència, i sobre la percepció humana.

Conferència de Neil Harbisson a Ca' Foscari (Venècia)

A continuació es va obrir un torn obert de preguntes en què assistents i estudiants es van interessar sobre qüestions relacionades amb els projectes artístics que du a terme i altres de tipus més pràctic i anecdòtic sobre la sonocronomatòpsia i les traves que l’artista ha hagut d’afrontar durant la seva vida. Es va acomiadar de la Ciutat dels Canals, en què segons l’artista hi predominen els tons terracota, amb un dels seus retrats sonors.

Aquesta xerrada, la qual ha esta possible gràcies a l’acceptació altruista de Neil Harbisson, s’ha organitzat amb l’ajut logístic del Departament d’Estudis Lingüístics Culturals Comparats de l’Università Ca’ Foscari i la galeria d’art Giudecca 795.

Nota enviada per: Albert Morales Moreno (Università Ca' Foscari, Venècia)

 
Re: L'artista visual i ciborg Neil Harbisson visita l'Università Ca' Foscari de Venècia per Jordina Sala Branchadell - Monday, 12 March 2012, 12:27