Imatge Elisabet Virgínia Liminyana Vico
7è Col·loqui Anual Interdisciplinari d'Espanyol, Portuguès i Català sobre Lingüística, Literatura i Cultura a la Universitat de Florida
per Elisabet Virgínia Liminyana Vico - Wednesday, 29 February 2012, 00:34
 

L'organització d'estudiants graduats del Departament d'Espanyol i Portuguès a la Universitat de Florida va acollir el 7è Col·loqui Anual Interdisciplinari d'Espanyol, Portuguès i Català sobre Lingüística, Literatura i Cultura. Del dijous 23 de febrer al dissabte 25, es van succeir un seguit de ponències i activitats que mostraren una viva activitat acadèmica en relació al català als Estats Units del Nord d'Amèrica.

Pel que fa a la crítica literaria, la ponent principal va ser la Dra. Geraldine Nichols, experta en catalanística, concretament en literatura produïda per dones. La ponència compartida, "De Carmen a Carme, de Nada a La meitat de l'ànima: la española en diez entregas o ¡Quién te ha visto y quién te ve!", va tenir una acollida profusa. Pel que fa a la creació literària, la poeta i il·lustradora valenciana Pepa Úbeda va acompanyar-nos, per a presentar el seu proper llibre Una mentida Fabulosa: amb guisats i vins eròtics per a festejar. La meravellosa participació d'Úbeda, amb el seu carisma i energia, va atraure un nombrós públic, que va gaudir d'una obra poètica i pictòrica apassionant. Molt amablement, Úbeda va ser la invitada especial al videofòrum de Pa Negre, amb una aportació sobre crítica cinematogràfica inmillorable. L'assistència va ser de més de mig centenar de persones.

A més a més, al sopar de gala, el Doctor basc Josu Okiñena va fer un concert de piano amb música basca, catalana i castellana, que va superar tota expectativa de perfecció interpretativa. Mestres com Albéniz, Falla, Seixas o Donostia van ressonar fecundament de la ma d'Okiñena. Altres col·laboracions relacionades amb el català van ser les ponències que relatem a continuació:

  •  "Michaelis, Colom y Guerín en el Chino: Construcción y superación de la mirada furtiva", de Robert Casas Rogé.
  •  "Convergence in Contact Spanish - Catalan: Evidence from Minorca", d'Ana de Prada Pérez.
  • "La representación de la otredad en la novela de Manuel Vicent Jardín de Villa Valeria", de Maria Idoia Cebrià Ramon.
  • "Transiciones hacia la democracia", de Francesc Xavier Morales Garcia.
  • "L'abraçada al cavall. Singularitat i diferència en un episodi literari", de Maria Dasca Batalla.
  • "Barcelona sona: espai i gènere urbà a Càmfora, de Maria Barbal", d'Elisabet Liminyana Vico.
  • "Arqueólogos de novela: nacionalismo, política y la práctica de la arqueología", de Francesc Xavier Morales Garcia.
  • "Catalan Culture Put on Hold? The November 20th Elections, The PP's Absolute Majority and Catalan Nationalism", de Charles Cotton.

L'associació d'estudiants adscrits a la cultura catalana a la Universitat de Florida, Catalan House, van participar activament en diversos aspectes del col·loqui, i van gaudir de la presència de parlants nadius de català.

Resta agrair a l'Institut Ramon Llull el support i aportació al col·loqui. També a tots els participants que van compartir les seves investigacions.

Gràcies. Elisabet Liminyana Vico, chair.

 

 Melinda Vinson, Pepa Úbeda i Elisabet Liminyana a la presentació del llibrePresentació del llibre d'Úbeda

Melinda Vinson, Pepa Úbeda i Elisabet Liminyana a la presentació del llibre