Imatge Neus Crisol Milian
Nova Junta de l'Associació Italiana d'Estudis Catalans
per Neus Crisol Milian - Tuesday, 28 February 2012, 13:29
 

La setmana passada, la Universitat de Verona va acollir el Xè Congrés Internacional de l'Associació Italiana d'Estudis Catalans. Sota el lema "Ciutat de l'amor: scrivere la città, raccontare i sentimenti", durant tres dies es van dur a terme un seguit de conferències i taules rodones a l'entorn de la literatura i les ciutats, la traducció i les relacions dels autors catalans amb Itàlia, entre d'altres. Hi van participar diversos professors i responsables acadèmics de les universitats de la xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior, especialment d'universitats italianes, i també de les universitats dels territoris de parla catalana.

El director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, va participar en una taula rodona sobre "Repensar l'autonomia: cultura i política en un món global". També hi van prendre part Flavio Tosi (alcalde de Verona), Xavier Rubert de Ventós (Escola d'Arquitectura de Barcelona), Patrizio Rigobon (Università Ca' Foscari Venezia) i Montserrat Duch .(Universitat Rovira i Virgili). De la seva part, el director de l'Àrea de Llengua i Universitats, Andreu Bosch, va intervenir a l'acte d'inauguració del Congrés.

L'Associazione Italiana di Studi Catalani (AISC) es va fundar l'any 1978 i l'any passat va obtenir el XXIè Premi Internacional Ramon Llull. En aquest congrés es va aprovar la nova Junta Directiva, que durant els propers tres anys estarà constituïda per les següents persones:

Presidència: Veronica Orazi (Universitat de Torí)
Vicepresidència: Enric Bou (Universitat Ca' Foscari Venècia)
Secretària: Valentina Ripa (Universitat de Bari)
Tresorera: Isabel Turull (Universitat de Roma La Sapienza)
Vocals: Anna Maria Compagna (Universitat de Nàpols Federico II), Elena Pistolesi (Universitat de Mòdena i Reggio Emilia) i Lídia Carol (Universitat de Verona)

A Itàlia hi ha 9 universitats que reben un ajut de l'IRL per a la docència d'estudis catalans, però també es dóna suport a les altres 4 universitats italianes amb estudis catalans a través dels programes activitats acadèmiques, de cursos de preacollida, de formació del professorat i de beques per a estudiants.