Imatge Elisabet Virgínia Liminyana Vico
Celebració de Dia Internacional de les llengües maternes a la Universitat de Florida
per Elisabet Virgínia Liminyana Vico - Monday, 20 February 2012, 06:25
 

El propassat dissabte 18 de febrer, el Centre d'Estudis Asiàtics de les Illes del Pacífic de la Universitat de Florida va organitzar una de les festes culturals més emblemàtiques de Bangladesh: la celebració del dia internacional de les llengües maternes. Rememorant l'assassinat  d'un nombrós grup d'estudiants universitaris el 21 de febrer de 1952 a Bangladesh, quan reivindicaven l'ús acadèmic de llengües no oficials a diverses zones d'Àsia, la commemoració s'ha perpetuat com a símbol de convivència i diversitat.

La celebració va donar espai per a diferents manifestacions artístiques i col·laboracions culturals. El Dc. Jack Martin va parlar de la importància de la preservació de les llengües minoritàries i minoritzades, i la rellevància d'aquestes per a les comunitats en convivència. Després d'una animada conferència, el programa començà amb balls de Bangladesh, tangos d'Argentina, coreografies folklòriques de la Xina, bé de les cultures mandarines com de les cantoneses, i dances del ventre d'Orient Mitjà. A més a més, van haver-hi actuacions musicals en islandès, turc, cantonès i koreà. Les associacions paquistanesa, india i bengalí van filmar curmetratges que ironitzaven sobre tradicions ancestrals del festeig i del matrimoni, i d'altres de caire religiós.

La cultura catalana va contribuir amb una activitat de qualitat insuperable. La deixeble de Ferran Adrià als Estats Units, la Melinda Vinson, va entrevistar en català la poeta Pepa Úbeda, guanyadora del Premi Miquel Palol 2010. Amb preguntes sobre la cultura catalana, i més tard sobre la seva producció poètica i pictòrica, Úbeda va compartir la nostra cultura, mostrant-la fortament viva i competent. L'autora va llegir un poema seu molt suggerent i tot va ser interpretat a l'anglès per Vinson. L'audiència va respondre amb respecte i atenció el treball que els estudiants de català i la lectora van preparar.

A part d'això, i aprofitant la presència de la poeta, el divendres al dematí Úbeda va fer un taller sobre periodisme radiofònic a la classe de català 2, i va participar al grup de conversa "el cafè català", amb una presència massiva d'espectadors.

Aprofitem aquestes línies per a agrair el treball immillorable i l'actitud incasable de Pepa Úbeda.