Imatge Mariona Masferrer
Un recorregut de luxe pel cinema i la cultura catalanes a la Universitat de Massachusetts
per Mariona Masferrer - Tuesday, 3 January 2012, 14:36
 

La Universitat de Masssachusetts a Amherst tanca el 2011 amb la satisfacció d’haver viscut un any ple de cinema català. El recorregut cinematogràfic va començar la passada primavera amb el III Festival de Cinema Català centrat en l’obra de la cineasta Isabel Coixet i va continuar amb la celebració de la I Setmana Cultural Catalana que va incloure actes literaris, culturals i cinematogràfics. La projecció de la pel·lícula Pa Negre que es va realitzar va comptar amb la participació nombrosa de membres de la comunitat universitària, així com també de veïns i veïnes del poble.

En aquest ambient favorable per a la promoció i coneixement de la cultura catalana en aquesta zona dels Estats Units i gràcies al suport de diverses entitats, es va poder dur a terme l’activitat més ambiciosa que s’ha fet fins ara en aquesta universitat relacionada amb la cultura catalana. Després d’un any de preparació i organització per part de la professora Barbara Zecchi i l’anterior lectora de català, Júlia Llompart, la conferència GYNOCINE: Mujeres, Dones and Cinema Conference es va convertir en una realitat. Durant els dies 27, 28 i 29 d’octubre, es van reunir especialistes en cinema, literatura i gènere de tot el món i directores de cinema i guionistes espanyoles i catalanes de luxe per dur a terme la primera conferència sobre cinema i dones que s’han fet mai a la universitat. Gràcies a la subvenció de l’Institut Ramon Llull, vam poder gaudir d’una interessant xerrada i participació de l’especialista d’origen català i actual professora de la Universitat de Manchester, Núria Triana-Toribio, i de les taules rodones amb l’original i innovadora directora Mar Coll, guanyadora del Goya 2010 a la millor direcció novell.

L’any 2011 ha estat farcit d’experiències inoblidables i úniques a la Universitat de Massachusetts que han fet possible, una vegada més, que la cultura catalana sigui present a l’altra banda de l’oceà.

Trobareu més informació aquí.

 

Notícia enviada per Júlia Llompart Esbert, lectora de català a la Universitat de Massachusetts, Amherst, durant els cursos 2009-2010 i 2010-2011.