Imatge Mariona Masferrer
Una estudiant francesa guanya el concurs de microrelats organitzat per l’IRL amb motiu de l’Any de la Paraula Viva
per Mariona Masferrer - Friday, 16 December 2011, 10:53
 

Només 140 caràcters per crear un relat en llegua catalana. Aquest era el repte dels estudiants de català a l’exterior que han participat al concurs de microrelats organitzat per l’Institut Ramon Llull per celebrar l’Any de la Paraula Viva, amb motiu del centenari de la Secció Filològica de l’IEC. El concurs s’ha vehiculat a través de les xarxes socials: Facebook i Twitter. Des que es va obrir la participació al concurs, cada setmana s’han escollit 4 finalistes, que es podien votar a Facebook. En total, 36 relats finalistes d’entre els quals el jurat ?format pel president de la Secció Filològica de l’IEC, Isidor Marí, el director de l’àrea de llengua i universitats de l’Institut Ramon Llull, Andreu Bosch, i dues tècniques de la mateixa àrea? ha escollit el guanyador:


Ella deixa la nota al llit: ‘Papa, m'han robat, apallissat, violat. Em moriré! Comprendràs que un 3 d'anglès no és greu


L’autora del microrelat és Mélissa Séchery, estudiant de català a la Université Rennes 2 - Haute Bretagne. El premi és una inscripció gratuïta al Campus Universitari de la Llengua Catalana que tindrà lloc a Andorra i les Illes Balears entre juliol i agost de 2012.


Igualment, i atesa la qualitat dels relats finalistes, el jurat ha considerat oportú concedir un accèssit al relat:


Pastanagues a la mitjanit, arròs al matí, cafè i te a qualsevol hora del dia, però sobretot a la nit. Som un desastre


En aquest cas, l’autora, Daria Prokakhina, de la Universitat Estatal de Sant Petersburg, rebrà un exemplar de l’edició quadrilingüe del llibre El que cal saber de la cultura catalana i un exemplar del Diccionari de la llengua catalana de l’IEC.


En total s’han rebut 231 microrelats, a una mitjana d’una trentena per setmana. Més de la meitat dels seguidors de la pàgina de Facebook creada expressament per al concurs tenen entre 18 i 34 anys, fet que indica que el concurs ha tingut un gran impacte entre el sector de població al qual es dirigia.


Alguns dels professors de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior han aprofitat el concurs per treballar a classe la tradició contista dins la literatura catalana i també l’estructura dels microrelats.


Podeu llegir els microrelats aquí.


Font: Comunicació IRL