Imatge Queralt Vallcorba Solé
Celebració del centenari de l'Institut de Romàniques de la Universitat d'Hamburg i consolidació dels estudis de català
per Queralt Vallcorba Solé - Monday, 21 November 2011, 17:56
 

El passat divendres 11 de novembre de 2011, el director de l’Àrea de Llengua i Universitats, Andreu Bosch, la coordinadora de l’Àrea, Ariadna Puiggené, i la delegada de l’IRL a Berlín, Queralt Vallcorba, es van desplaçar a la Universitat d’Hamburg, Alemanya, on van mantenir una reunió amb la catedràtica Susann Fischer, responsable dels estudis catalans, per tancar el conveni de col·laboració entre ambdues institucions. També van assistir als actes de celebració del centenari de l’Institut de Romàniques.

La Universitat d’Hamburg ofereix actualment el català com a Nebenfach (segona opció del grau), és a dir, els estudiants tenen la possibilitat de fer un bachelor de català i per tant,  poden cursar-hi estudis de català tant a nivell de grau com de màster. Des de la càtedra d’Hispanistik i Katalanistik, que dirigeix la professora Susann Fischer, s’imparteixen diverses assignatures de lingüística catalana per part del professorat del departament, a més de la docència de llengua que ofereix la professora Assumpta Terés. A la Universitat d’Hamburg també s’ofereix la Qualificació Complementària de llengua i cultura catalanes, un programa complementari que duen a terme diverses universitats alemanyes, que ofereix als estudiants la possibilitat de realitzar una estada de pràctiques als territoris de parla catalana.

Aquest bon reconeixement curricular dels estudis de català a la Universitat d’Hamburg i la seva normalització dins el pla d’estudis és un dels objectius que l’Insitut Ramon Llull es proposa d’assolir amb la seva línia d’ajuts en l’àmbit de l’ensenyament universitari a l’exterior.

La visita dels responsables de l’IRL a Hamburg també va servir per concretar la col·laboració en el projecte Romanística i arte contemporáneo, impulsat des de l’Institut de Romanística, que engloba diferents disciplines com ara llengua, traducció, terminologia, curadoria i que culminarà amb una exposició i un catàleg de l’artista català Luis Vidal.

A la tarda, va tenir lloc a la Universitat l’acte acadèmic de celebració del centenari de l’Institut de Romanística, un institut en què el català ha estat present des dels seus inicis i hi va tenir un paper molt destacat a patir del 1985, amb la incorporació de la professora Conxita Lleó. La professora Lleó va ser molt activa durant la seva època lectiva i segueix impartint algunes assignatures com a professora emèrita i participant en projectes d’investigació.

Els parlaments de l'acte van anar a càrrec de la directora de l’Institut de Romanística, Inke Gunia, la tinent d’alcalde d’Hamburg i consellera de Ciència i Investigació, Dorothee Stapelfeldt i el degà de la Facultat d'Humanitats, i van ser seguits de dues conferències, la primera del professor Jürgen Meisel i la segona del professor Klaus Meyer-Minnermann.

Meisel va explicar la història de l'Institut des del vessant lingüístic, referint-se als projectes d'investigació i professors que n’han format part al llarg de la seva història. En aquesta conferència es va parlar al Centre de multilingüisme, un projecte d'investigació en què la professora Lleó va tenir una participació molt activa. Les bones i consolidades bases dels estudis de català, gràcies a la feina de la professora Lleó, i el bon relleu de la professora Fischer, que ara ocupa la seva càtedra, auguren un bon futur per al català a Hamburg.

La darrera conferència, a càrrec del professor Klaus Meyer-Minnermann, també va ser un viatge històric però en aquest cas molt més literari, a través de tots els professors i literats que han passat per Hamburg i que han deixat empremta a la història de la romanística alemanya.

La vetllada va acabar amb una recepció per inaugurar una exposició sobre el centenari de l'institut. Per molts anys!

 

Hamburg