Imatge Pau Sanchis
Eminents romanistes catalans participen al col·loqui Mare Loquens a la Universitat de Zadar
per Pau Sanchis - Monday, 14 November 2011, 12:45
 

Joan Veny a la Universitat de Zadar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joan Veny a l'Aula Magna de la Universitat de Zadar

 

La Romània submersa de la qual forma part la costa de l’Adriàtic oriental ha tornat a emergir gràcies a la visita de nombrosos romanistes a Zadar. Durant els dies 11 i 12 de novembre s’ha celebrat a la Universitat de Zadar el col·loqui Mare Loquens dedicat a la memòria del filòleg croat Vojmir Vinja (1921-2007), en què la participació catalana ha estat molt destacada.

Vojmir Vinja fou un dels principals impulsors dels estudis de filologia romànica a les universitats croates durant el segle passat. Va ser un dels fundadors dels estudis romànics a Zadar i autor d’obres fonamentals sobre aspectes etimològics i geogràfics dels contactes lingüístics eslavoromànics. Els impulsors d’aquest col·loqui, Vladimir Skra?i?, Nikola Vuleti? i José Enrique Gargallo, han volgut que se centrés en qüestions de dialectologia romànica vinculades al mar, com ara la ictionímia, camp en què Vinja va ser un mestre indiscutible.

A la trobada han assistit romanistes de diverses universitats europees com Hans Goebl (Salzburg), Manolo González (Santiago de Compostel·la), Michel Contini (Grenoble III), João Saramago (Lisboa) o Antonio Romano (Torí), així com de les universitats croates de Pula, Zagreb i Zadar. La participació catalana ha estat de primer nivell perquè, a més del professor Gargallo de la Universitat de Barcelona, hi han intervingut la professora Maria Pilar Perea també de la UB i els grans mestres Joan Veny i Germà Colon, que va llegir la seva conferència via Skype des de la seu de l’IEC a Barcelona.

Perea i Gargallo van presentar dues comunicacions en què van insistir en els avantatges que la informàtica i la xarxa tenen per al a recollida i anàlisi de dades dialectològiques. Per la seva banda, Germà Colon va cloure la primera jornada amb una conferència sobre alguns dels anomenats geosinònims del català, per demostrar precisament que la marcada distribució geogràfica és recent en la majoria de casos. Finalment, Joan Veny, que va obrir la segona jornada, va parlar del vocabulari ictionímic i nàutic en català dins de la Romània.

Al final del col·loqui, els participants van valorar les importants aportacions que s’havien fet i van emplaçar-se per una nova trobada el 2013 quan se celebrarà del desè aniversari del Centre d’Estudis Onomàstics de la Universitat de Zadar, al qual pertanyen Vladimir Skra?i? i Nikola Vuleti?, principals impulsors dels estudis de català d’aquesta universitat.

 

Participants al col·loqui amb els professors de Zadar

Joan Veny, José Enrique Gargallo i Maria Pilar Perea amb altres participants al col·loqui i els professors de Zadar

Pau Sanchis i Irene Torra, professors de català de la Universitat de Zadar