Imatge Albert Morales Moreno
Un diàleg entre Bernardí Roig i Fabrizio Plessi clou la participació de Catalunya i Balears a la Biennal d'Art de Venècia
per Albert Morales Moreno - Thursday, 3 November 2011, 16:20
 

El 27 d'octubre de 2011 es va celebrar a les 11:30 a l'Università Ca' Foscari (Venècia), l'acte Biennale per l'artista e la libertà creativa en el marc dels actes de clausura del pavelló de Catalunya i les Illes Balears a la 54a Biennal Internacional d'Art de Venècia.

Aquesta taula rodona, coorganitzada per l'Institut Ramon Llull i el Departament d'Estudis Lingüístics i Culturals Comparats, va ser presentada pel professor Patrizio Rigobon (Universitat Ca' Foscari) i moderada per Mara Sartore (directora de My Biennale Guide). A més, va comptar amb la participació dels artistes Fabrizio Plessi (1940; Reggio Emilia, Itàlia) i Bernardí Roig (1965; Palma de Mallorca).

Foto 1: Moment del diàleg entre Fabrizio Plessi i Bernardí Roig

La sessió va iniciar amb una breu intervenció de Patrizio Rigobon en què va presentar els participants i va passar la paraula a la moderadora, Mara Sartore. A continuació, ambdós artistes van reflexionar sobre el paper de la Biennal en el panorama artístic actual, nacional i internacional, des de dos punts de vista complementaris: el de Fabrizio Plessi, convidat oficialment a la Biennal d'Art de Venècia de l'any 2003, i el de Bernardí Roig. Malgrat s'hagi fet una retrospectiva personal del mallorquí al museu venecià Ca' Pesaro l'any 2009 i algunes de les seves obres s'hagin exposat a diversos eventi collaterali de la Biennal, mai ha estat seleccionat al programa oficial de la Biennal d'Art.

Tal com van afirmar ambdós artistes, tot i que part de la crítica presenta llurs obres com a extrems oposats, en essència no ho són. Bernardí Roig, de fet, reconeix Plessi com un dels seus models a seguir, amb semblances estilístiques i conceptuals que van més enllà de les seves diferències pel que fa a expressió artística i lingüística.

Després es va visualitzar un vídeo sobre l'obra de Plessi i una de les darreres produccions del mallorquí, inspirada en una seqüència de la pel·lícula L'année dernière à Marienbad (1961). El vídeo, una impactant obra visual que va captivar la seixantena d'assistents a l'acte, reflexiona sobre el rol de l'espectador i l'artista en la societat actual.

El diàleg entre ambdós artistes va concloure amb un torn de preguntes i intervencions, obert al públic, el qual va enriquir la trobada i va encetar un profitós intercanvi d'idees entre Plessi, Roig i els assistents a la sala Baratto.

Fins al proper 27 de novembre de 2011, data de clausura de la 54a Biennal Internacional d'Art i de la majoria d'eventi collaterali, es poden admirar a Venècia les obres de Bernardí Roig Illuminated Head (a l'exposició Glasstress, al Palazzo Cavalli-Franchetti) i una instal·lació a l'exposició TRA. Edge of becoming del Museu Fortuny.

Foto 2: Els participants Mara Sartore, Bernardí Roig, Fabrizio Plessi i Patrizio Rigobon al final de l'acte