Imatge Mariona Masferrer
V Col.loqui Internacional de l’Associació Francesa de Catalanistes : “Els Països Catalans i la Bretanya: llengua, patrimoni i identitat”
per Mariona Masferrer - Thursday, 27 October 2011, 16:58
 

Aquest esdeveniment científic va acollir més de 50 investigadors de diveros països: Alemanya, Anglaterra, Espanya, França, Itàlia, Estats Units, Rússia, etc. A més, va comptar amb representants d’institucions públiques d’ambdós territoris: Govern de la Generalitat, Govern de la Regió de Bretanya, Institut d’Estudis Catalans, Oficina de la llengua bretona, etc. A l’acte inaugural es va retre homenatge en llengua bretona al recentment desparegut Per Denez. Durant els tres dies, els participants van exposar amb rigor científic els seus treballs d’investigació segons les diferents seccions de treball: llengües perifèriques, Sant Vicent Ferrer, matèria de Bretanya i didàctica i lexicografia. Les tres conferències plenàries, de Joan Soler, Martine Berthelot i Antoni Espadaler, van ser seguides amb un gran interès per part del públic especialitzat. Les activitas científiques es van combinar amb activitats lúdiques com el concert de música catalana a càrrec del Conservatori de Música de Lorient, un recorregut a través de les capelles de l’interior de Bretanya que finalitzà amb un concert de música medieval catalana interpretat pel conjunt Colortalea, i una excursió a Vannes, ciutat on morí Sant Vicent Ferrer l’any 1419.

Els participants van quedar molt satisfets perquè van poder intercanviar opinions sobre els diferents temes proposats i, a més, van poder descobrir nous aspectes sobre les relacions entre els Països Catalans i la Bretanya.

Concert Missa de Kernaskledenn i Llibre Vermell de Montserrat

El concert de la Missa de Kernaskledenn i del Llibre Vermell de Montserrat que tingué lloc el dia 14 d’octubre a la localitat bretona de Kernaskledenn aplegà més de 300 persones. Aquests dos manuscrits musicals són un testimoni viu de les relacions artístiques i espirituals entre bretons i catalans a l’Edat Mitjana. La interpretació magistral i emotiva que en féu el conjunt Colortalea sota la direcció d’Agnès Brosset permeté acostar l’art i la cultura catalanes a un públic variat i d’edats diferents de l’interior de la Bretanya.

Aquest concert, que constituïa l’activitat central del V Col.loqui Internacional de l’Associació Francesa de Catalanistes celebrat a la Universitat de Bretanya-Sud (Lorient) del 13 al 15 d’octubre, comptà amb el suport econòmic de l’Institut Ramon Llull.