Imatge Maria Dasca
Cultura catalana a la Universitat de Brown
per Maria Dasca - Thursday, 27 October 2011, 15:05
 

Al llarg del mes d’octubre a la Universitat de Brown (Providence, Estats Units) han tingut lloc tres activitats de promoció de la cultura catalana. La primera fou la projecció, el proppassat 4 d’octubre, de la pel·lícula Pa negre (2010), d’Agustí Villaronga, en el marc de la segona edició del New England Festival of Ibero-American Cinema (NEFIAC). La pel·lícula, estrenada en versió original amb subtítols en anglès, fou presentada per la lectora de català de la universitat, i comptà amb un públic ampli, entre el qual hi havia diversos estudiants de les assignatures de llengua, cultura i literatura catalanes que s’imparteixen a Brown.

El 20 d’octubre tingué lloc una lectura-tertúlia amb l’escriptor Francesc Serés. Serés, que forma part d’una nova generació de prosistes de gran potencial literari, està realitzant una estada professional a la residència per a creadors Ledig House de l’Estat de Nova York. Durant la tertúlia explicà la seva relació amb l’escriptura, el procés d’autotraducció de la seva obra al castellà i la seva relació amb el món editorial i cultural català. També comentà alguns dels relats del recull Contes russos (2009), que s’havien llegit prèviament.

El 25 d’octubre el professor Víctor Martínez-Gil (Universitat Autònoma de Barcelona) pronuncià la conferència “Iberismo e hispanismo”. Després de fer un balanç de l’ús d’aquests termes des de l’època preromana fins a la moderna, Martínez-Gil exposà quines havien estat les principals formulacions de l’iberisme cultural i polític a partir del segle xix. Aquest moviment, defensat per intel·lectuals com Joan Maragall, Teixeira de Pascoaes o Fernando Pessoa, permet de revisar l’adscripció d’alguns escriptors contemporanis, que poden ser considerats no tant com a escriptors nacionals, sinó en tant que escriptors partícips d’una concepció connacional de la literatura, integrada en el si d’una consideració multilingüe de la realitat peninsular ibèrica.

Aquestes dues activitats, organitzades per Jaume Subirana (professor visitant de la Universitat de Brown) i Maria Dasca (lectora de català de la mateixa universitat) en el marc de la col·laboració amb l'Institut Ramon Llull, s’adreçaven, respectivament, als estudiants del curs d’introducció a la cultura catalana i al de literatures de la península ibèrica d’expressió no castellana. També s’obriren a tota la comunitat acadèmica i comptaren amb la presència d’alguns professors i alumnes de la universitat.