Imatge Info Llengua
La Universitat Jaume I acull la inauguració de l'any acadèmic dels estudis de català a l'exterior
per Info Llengua - Monday, 3 October 2011, 09:28
 

La Sala de Graus de la Universitat Jaume I ha acollit avui l’acte inaugural del curs 2011 – 2012 dels estudis en llengua catalana a les universitats de l’exterior, organitzat per l’Institut Ramon Llull i la la Xarxa Vives d’Universitats. A l’acte hi han assistit el director de l’IRL, Vicenç Villatoro; el de la Xarxa Vives i rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent; el vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Manuel Pérez Saldanya; el president de la secció Filològica de l’IEC, Isidor Marí; i el cap de l’àrea de Relacions Internacionals del Ministeri d’Educació d’Andorra, Joan Ramon Marina.

Roger Friedlein, professor de la Universitat de Bochum, ha pronunciat la lliçó inaugural, sota el títol «Les figuracions del jo en Jaume I i en la literatura medieval». Friedlein, professor de la Universitat de Bochum, és un prestigiós especialista en llengua i literatura catalanes que, a més, ha traduït a l’alemany Josep Pla, Jesús Moncada i Sergi Pàmies.

Roger Friedlein ha analitzat el Llibre dels fets del Conqueridor i l’ha posat en relació amb la literatura autobiogràfica de Ramon Llull. Ambdós personatges històrics, que no es van arribar a conèixer malgrat ser coetanis, “estan separats per l’estatus social i per la seva geografia vital (...) però els projectes d’expansió de tots dos han d’estendre el cristianisme, amb la diferència que Llull aspira a la conquesta de les ànimes (...) mentre que Jaume I aspira a la conquesta de territoris que s’ha d’ajustar a la convivència o l’expulsió, però no implica la conversió dels habitants”

El director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, ha afirmat que “la inauguració dels estudis catalans a l’exterior és central per a nosaltres. La supervivència d'una llengua i d’una cultura es juga en molts terrenys, i un d' ells és la internacionalització. Tot el que es fa a fora té un efecte mirall i augmenta l'autoestima”. A més, Villatoro s’ha mostrat especialment satisfet per “la presència avui aquí de representants de l’Institut d’Estudis Catalans, el govern d’Andorra i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que ens honora i estimula, ja que visualitza les possibilitats de col·laboració i de fer coses en comú quan es tracta de la llengua i la cultura pròpies. I demostra que quan ens impermeabilitzem d'ideologies i política, hi ha possibilitats de cooperar”.

Per la seva part, el president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent s’ha felicitat pel creixent atractiu que representa la regió Vives per als estudiants del programa europeu Erasmus. Les universitats dels territoris de parla catalana van rebre el curs passat més de 10.000 alumnes de 27 estats europeus. «Durant la darrera dècada –ha destacat Climent- hem duplicat la recepció d’estudiants Erasmus; som una cultura oberta, sense fronteres i amb personalitat pròpia».

Durant l’acte, Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, ha presentat la memòria de la docència d’estudis catalans del curs 2010 – 2011 de l’Institut, en què 123 universitats de l’exterior han tingut el suport econòmic de l’IRL per oferir estudis catalans a uns 7.000 estudiants. De cara al curs que ara comença, s’inicia la docència a la Universitat de Lisboa i s’ampliarà la col·laboració amb la Universitat Nacional d’Irlanda de Maynooth. Tanmateix, Bosch ha avançat també “una disminució de punts de docència, atès que, per motius d’austeritat i de contenció pressupostàries, l’IRL ha deixat de finançar algunes universitats amb poc rendiment acadèmic, com ara les universitats de Bielefeld i Würzburg a Alemanya, les de Trieste, Pisa i Roma III a Itàlia, les de Teheran i Allameh Tabatabai a l’Iran”, entre d’altres.

D’altra banda, Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives, ha llegit la memòria del curs 2010 – 2011 de la Xarxa i ha posat l’èmfasi en el treball de l’associació en l’àmbit lingüístic i ha anunciat l’elaboració d’un Pla de Política Lingüística comú per part de les 21 universitats membres.

Inauguració

Acte d'inauguració de l'any acadèmic a la Universitat Jaume I. Foto: Damian Llorens

 

Font: Comunicació IRL