Imatge Nausica Solà
Per Denez
per Nausica Solà - Monday, 8 August 2011, 08:21
 

El dia 30 de juliol del 2011 va morir, a l’edat de 90 anys, Per Denez, personalitat que lluità al llarg de la seva vida per la defensa de la identitat bretona i les llengües regionals. Amb la seva desaparició, se n'ha anat doncs tot un símbol de la identitat bretona. Per Denez, lingüista, lexicògraf, universitari i escriptor en llengua bretona, va impulsar múltiples accions per a la defensa i el reconeixement de la llengua i la cultura bretones, tant des d'un punt de vista intel.lectual com institucional.

Per Denez compartia els mateixos anhels i conviccions que els catalans, raó per la qual, l'any 1990, rebé el Premi Ramon Llull i, l'any 1993, la Creu de Sant Jordi. La seva admiració per l'ex-President de la Generalitat, Jordi Pujol, va permetre que, l'any 1992, Jordi Pujol rebés la condecoració del "Collier de d'ordre de l'Hermine". Aquest títol honorífic, que és el més antic d'Europa, es remunta al segle XIV, època del duc Joan IV de Bretanya.

Immaculada Fàbregas, actual professora d’estudis catalans a la Universitat de Bretagne-Sud, va dur a terme la traducció i adaptació del manual de llengua bretona en català Brezhoneg Buan hag a Aes (Hor Yezh, 2001).

Notícia enviada per Immaculada Fàbregas.