Imatge Info Llengua
Ponç Pons: entre el viure i l'escriure
per Info Llengua - Monday, 20 June 2011, 14:04
 

Divendres 17 de juny el Centre d’Estudis Catalans de la Universitat de la Sorbona va acollir una vetllada dedicada al poeta Ponç Pons, Escriptor de l’Any 2011 de les Illes Balears, en una de les activitats que organitza la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern Balear per celebrar l’efemèride. L’acte, que va començar amb una glossa breu del personatge i prosseguí amb una conferència del mateix Pons, va tancar el programa d’activitats culturals d’enguany del centre universitari parisenc.


En la seva intervenció el poeta menorquí no va voler centrar-se en la seva obra personal, sinó que va preferir parlar de la seva passió per la poesia i per l’ofici d’escriptor. A partir d’una reflexió sobre el que és la poesia, Pons va exposar quin sentit té per ell escriure, el paper que hauria de tenir l’art en general, i la literatura en particular, a la vida i el sentit ètic que sempre ha d’embolcallar aquesta activitat. En el seu parlament l’autor també es va autoqualificar de lector «mitòman» i va parlar amb devoció dels autors de capçalera que l’han marcat. Tot i que no s’hi referí directament, les al·lusions a Menorca, un element essencial en la seva poètica, van ser una constant al llarg de la vetllada.


Gràcies a la seva capacitat didàctica, Pons va aconseguir encomanar la passió que sent per la literatura al públic present, de qui va arrencar més d’un cop la riallada amb un humor i una ironia molt personals. Per cloure l’acte, i a petició d’un assistent, el poeta d’Alaior va llegir un dels seus poemes en prosa, amb la qual cosa va demostrar que, a més de ser un poeta de gran solidesa, és un rapsode brillant.

Notícia enviada per Josep Sanz i Marc Colell del Centre d'Études Catalanes a la Universitat de la Sorbona de París