Imatge Mariona Masferrer
Més de 100 espectadors van gaudir del Primer cicle de cinema Català, Basc i Gallec a Birmingham
per Mariona Masferrer - Friday, 17 June 2011, 14:10
 

El passat mes de maig se celebrà al prestigiós Midlands Arts Centre, el Primer cicle de cinema Català, Basc i Gallec organitzat per la Universitat de Birmingham amb més d’un centenar d’espectadors.  Les tres pel·lícules van ser presentades pels seus directors i el públic va tenir l’oportunitat de participar en un enriquidor debat després de les projeccions.

El cicle s’inicià amb la projecció de la guardonada “Elisa K”, co-dirigida per Jordi Cadena i Judith Colell. La pel.lícula, basada en el relat Elisa Kiseljak de Lolita Bosch, tracta de les dramàtiques conseqüències de l’abús infantil i la importància de protegir la infància. El públic i el co-director d’ ” Elisa K”,  Jordi Cadena, van gaudir d’un interessant debat en el qual es parlà de qüestions relacionades amb l’elecció del tema, l’estètica i la rebuda de la pel.lícula, entre d’altres.

El cinema basc va ser representat per la la pel.lícula “80 Egunean” (En 80 dies), reconeguda per la crítica i co-dirigida per Jose Mari Goenaga i Jon Garaño. “80 Egunean” és un drama de gran tendresa  i tocs humorístics que ens apropa a la recent relació entre dues dones de 70 anys que es retroben, casualment, després de 50 anys. El co-director Jon Garaño ens parlà d’aquesta història encisadora que enceta qüestions sobre el lesbianisme i la gent gran.

Finalment, la pel.lícula gallega “Crebinsky” va cloure el cicle de cinema. Els germans Crebinsky i la seva vaca van créixer al peu d’un far i sobreviuen recollint les “crebas” que els duu el mar. Viuen completament aïllats dels esdeveniments bèl.lics que sacsegen l’Europa de la dècada dels 40 i creen un peculiar univers Crebinsky. Un dia a dia ple de realisme imaginatiu que va suscitar un munt de preguntes que el director, Enrique Otero, respongué amb entusiasme un cop finalitzada la projecció.

Les tres pel.lícules es projectaren en versió original amb subtítols en anglès. L’entrada va ser gratuïta gràcies al suport de l’ Institut Ramon Llull, Institut Basc Etxepare, la Xunta de Galicia i la Universitat de Birmingham.

Estudis Catalans, Bascs i Gallecs a la Universitat de Birmingham:

La Universitat de Birmingham és l’única institució acadèmica al Regne Unit que ofereix Català, Basc i Gallec com a assignatures curriculars dins el programa acadèmic gràcies als acords amb l’Institut Ramon Llull, l’Institut Basc Etxepare i la Xunta de Galicia.

 

Si ho voleu, podeu veure les fotografies del cicle de cinema.

Notícia enviada per Elisenda Marcer, responsable dels estudis catalans a la Universitat de Birmingham.