Imatge Nausica Solà
El País Valencià arriba a Belgrad
per Nausica Solà - Wednesday, 1 June 2011, 08:37
 

L'artista valenciana Elena Molins va presentar, el passat 20 de maig, el País Valencià a l'alumnat de català de segon any de la Universitat de Belgrad. Sota el títol “València en un tres i no res”, Molins va fer una breu repassada de la història recent del territori i els dèficits democràtics heretats de la Transició espanyola, passant pels costums propis de l'Horta i una introducció a les diferències dialectals.

Les alumnes van seguir l'exposició amb un gran interès, captivades per les diferències entre les parles dels diferents territoris del país i seva riquesa cultural. A més, es van enfrontar a la complexa situació sociolingüística de les comarques meridionals, i als problemes que pateix l'alumnat que desitja cursar estudis en la llengua del país. Finalment, es va encetar un breu debat sobre dialectologia, que va permetre posar a prova les capacitats d'expressió oral de les participants i augmentar la seva exposició a parlars nadius.

L'acte s'emmarca en la voluntat de Molins de participar de la programació cultural catalana a Belgrad, on havia de presentar una instal·lació amb temàtiques de gènere. Malauradament, es va haver de suspendre per la impossibilitat de dur a terme els Dies catalans de Belgrad, tal i com estava previst, optant així per un acte de proximitat. Anteriorment, havia exposat en centres culturals i d'altres espais de característiques similars, tant al País Valencià com a Polònia.

Activitat a Belgrad

Notícia enviada per Àxel Gonzàlez, professor d'estudis catalans a la Universitat de Belgrad.