Imatge Nausica Solà
Activitat cultural al Camerun
per Nausica Solà - Friday, 27 May 2011, 13:47
 

El dia 5 de maig va tenir lloc a Yaoundé, dins del marc de la XIV Setmana Cultural d'Espanya al Camerun, una trobada amb el pintor camerunès Gaspar Goman sobre el tema "Un record dels seus anys d'estudiant a l'Escola de Belles Arts de Barcelona", al Centre Cultural espanyol, amb la participació d'assistents a la Setmana Cultural i d’estudiants de català.

El pintor Goman va estudiar a l'Escola de Belles Arts de Barcelona entre 1954 i 1960,  i ens va explicar que, quan era mestre d'escola a Guinea Equatorial, el Governador de Guinea va visitar 1'escola on impartia classes i, veient els retrats que feia als seus alumnes, es va adonar de les seves qualitats artístiques. Aleshores li va oferir una beca per estudiar a l'Escola Superior de Belles Arts de Barcelona ja que, segons l'havien informat, era la millor escola de Belles Arts d'Espanya en aquells moments.

Entre els artistes catalans, el van marcar el pintor Joan Miró, així com l'arquitecte Antoni Gaudí, amb el temple de la Sagrada Família, de qui, com a africà que era, el va impressionar el gran treball que havia fet amb la pedra.

Recordava amb agraïment la formació que havia rebut durant la seva estada a Catalunya i que apreciava dels catalans el fet de ser persones treballadores i instruïdes i el seu amor per l'art.

Atès el seu caràcter personal i biogràfic, l'exposició de l’artista camerunès va ser escoltada amb molta atenció i va donar lloc a un animat col·loqui seguit d’una sèrie de preguntes. Els assistents van voler saber com havia obtingut la beca i què havia significat per a la seva carrera, tant artística com humana, el seu pas per Barcelona i per Espanya, ja que després va obtenir una beca per viatjar durant una any per tot el país.

En resum, la trobada va resultar molt interessant i d’una gran qualitat artística i, sobretot humana, en permetre a l’artista obrir el seu cor i compartir amb els assistents aspectes íntims de la seva personalitat i de la seva vida.

Luis Padilla, secretari general de la Casa Àfrica, que estava aquells dies a Yaoundé, i Clara Cabrera, primera secretària de l’Ambaixada d'Espanya à Yaoundé, saludant el pintor Goman i la seva esposa.


Notícia enviada per Montserrat Serra, professora d'estudis catalans a la Universitat de Yaoundé.