Imatge Mariona Masferrer
Biel Majoral presenta Mallorca a Belgrad
per Mariona Masferrer - Tuesday, 17 May 2011, 16:31
 

Biel Majoral —nom artístic de Gabriel Oliver— ha presentat aquests dies la història i la cultura de Mallorca i de les Balears a la capital de Sèrbia. Majoral va impartir un seminari a la Facultat de Filologia de la Universitat de Belgrad, adreçat als més de 150 estudiants de català d’aquesta facultat. Al llarg de tres sessions, Majoral va introduir a l’alumnat serbi la història de Mallorca des de l’arribada del rei Jaume I a l’illa fins a l’actualitat, amb referències també a Menorca, Eivissa i Formentera i a la resta de territoris de parla catalana.

Majoral va presentar també el romancer català, posant-lo en relació amb els romanços d’altres llengües romàniques com la castellana, la portuguesa i l’occitana. A més, Majoral va delectar l’alumnat serbi amb el cant d’alguns romanços, cançons populars i poesies de les Balears. En diverses ocasions al llarg del seminari  Majoral va tocar la simbomba i tot sovint va ser acompanyat per la guitarra del seu fill, Jordi Majoral.

L’estada dels Majoral a Belgrad va cloure el dissabte 14 a la nit amb un concert de música tradicional mallorquina, seguit d’una festa catalana, en un bar del centre de la ciutat.

Lliurament dels premis de Sant Jordi

Coincidint amb l’estada de Majoral a Belgrad, es va celebrar el lliurament dels premis “Sant Jordi” als millors relats en català d’estudiants de la Universitat de Belgrad. Jovan Djokic, Milica Gavrilovic i Stefan Kovljanin van rebre els primers premis de cadascuna de les tres categories dels guardons “Sant Jordi”, dedicats enguany a narracions policíaques. El primer premi està dotat en 65 euros en metàl·lic i el monogràfic en una edició de luxe en quatre idiomes intitulat Tot el que cal saber sobre la cultura catalana.

 

Majoral

Notícia enviada per Pau Bori i Àxel Gonzàlez, professors de català de la Universitat de Belgrad.