Imatge Mariona Masferrer
El viatge que mai no va fer: Joan Brossa a Sheffield
per Mariona Masferrer - Tuesday, 12 April 2011, 12:25
 

Els dies 30 i 31 de març de 2011 tingueren lloc a Sheffield unes jornades sobre la figura i l’obra de Joan Brossa, durant les quals es combinà amb èxit l’aprenentatge amb el lleure a través d’activitats obertes tant a un públic acadèmic com general.

El dia 30 ens visità el Dr. John London, de la Goldsmiths University of London, el qual féu una xerrada titulada “Joan Brossa and the Disorder of Sense”, encabuda dins la sèrie de seminaris del Department of Hispanic Studies de la University of Sheffield. La xerrada va girar entorn de la figura de Brossa i de la seva particular manera de veure el món. John London va saber implicar tota l’audiència, i féu de la xerrada un esdeveniment absolutament brossià, on hi tingueren cabuda elements plàstics, com també una petita mostra del teatre de Brossa. L’assistència de públic fou molt bona, i hom pogué gaudir amb l’estil lúdic de la xerrada; es féu palès, un cop més, que Joan Brossa no acostuma a deixar ningú indiferent.

Per al dia següent hi havia previst un concert de Pep Toni Ferrer, del grup Oliva Trencada, que s’havia traslladat a Sheffield gràcies a l’ajut de l’Institut Ramon Llull. En el seu projecte paral·lel, de nom Saltamartí, ha musicat i publicat en un disc 17 poemes de Joan Brossa, els quals presentava per primera vegada per a un públic majoritàriament anglès. Per tal de poder incloure el públic no catalanoparlant, els alumnes dedicaren algunes setmanes a traduir els poemes seleccionats, els quals es mostraren mitjançant unes projeccions que havia preparat l’artista expressament. El concert es va celebrar en un bar cèntric de la ciutat de Sheffield, i l’afluència de públic féu que el local arribés a estar tan ple que gairebé vessava. El concert es desenvolupà de manera jocosa, i atragué tant estudiants com gent aliena al departament, els quals mostraren la seva sorpresa amb l’estil divertit de Pep Toni Ferrer. S’hi respirà un gran ambient festiu durant tot el concert, on també tingueren protagonisme dimonis, confetti i el mateix Joan Brossa, tots sortits de la maleta creativa de Pep Toni Ferrer, qui sabé combinar destrament l’aspecte lúdic amb la cultura.


Brossa a Sheffield

Notícia enviada per Laia Darder, professora de català de la Universitat de Sheffield.