Imatge Mariona Masferrer
Presentació sobre Maria Barbal a les jornades culturals Verso Incroci di Civiltà 2011
per Mariona Masferrer - Tuesday, 5 April 2011, 15:00
 

Entre el 13 i el 16 d’abril de 2011 s’organitza a Venècia la quarta edició del festival literari Incroci di civiltà. Aquest esdeveniment se celebra anualment a la ciutat dels canals i es presenta com la volta al món en 32 autors. Alguns dels convidats d’edicions anteriors han estat Orhan Pamuk, Salman Rushdie o Javier Marías. Enguany hi podem trobar noms destacats com Theo Angelopoulos, Gianrico Carofiglio, Julia Hartwig, Dubravka Ugreši? o el de la catalana Maria Barbal (Tremp, 1949).

L’autora trempolina protagonitzarà el dissabte 16 d’abril la conversa amb el professor Patrizio Rigobon, docent de literatura espanyola i catalana a la universitat Ca’ Foscari, titulada La prima radice, la terra catalana [La primera arrel, la terra catalana].

Abans d’aquella data, però, l’ajuntament de Venècia, en col·laboració amb el Comitè d’Assessorament de Producció Cultural i la Università Ca’ Foscari di Venezia, ha organitzat a diferents localitats del Vènet un cicle de trobades i presentacions, conegut com a Verso Incroci di Civiltà [Cap a Incroci di Civiltà], sobre els autors que intervenen en aquesta edició d’Incroci.

Un parell d’exemples són les presentacions titulades Invito alla lettura di Maria Barbal: Una romanziera di grande successo nella Catalogna di oggi [Invitació a la lectura de Maria Barbal: Una novel·lista d’èxit a la Catalunya actual] que s’han fet de l’obra de Maria Barbal a dues biblioteques públiques de la regió.

La primera d’elles va tenir lloc el darrer dijous 24 de març a la biblioteca municipal d’Spinea. El professor Patrizio Rigobon va dirigir aquesta sessió en què es van presentar els elements principals de la novel·la Pedra de tartera (traduïda cap a l’italià per Gina Manieri amb el títol Come una pedra che rotola i publicada a Milà per l’editorial Marcos y Marcos l’any 2010) i es van intercanviar opinions sobre l’obra amb el nombrós públic assistent. Al final, també es van llegir alguns fragments de l’obra en llengua italiana, a càrrec de Margherita Stevanato, i en llengua catalana, per part del professor Rigobon.

La segona es va celebrar el 29 de març a la biblioteca de Ponte nelle Alpi. El professor de català i literatura catalana de la Università Ca’ Foscari, Albert Morales, va fer una presentació en què es donava a conèixer l’entorn geogràfic on Barbal situa la novel·la Pedra de tartera, analitzava alguns dels eixos de l’argument o presentava els elements clau associats amb la Guerra Civil espanyola o l’èxode rural. La sessió va concloure amb un torn obert de preguntes als assistents en què es va conversar sobre la narració de l’obra, la literatura catalana, la situació sociolingüística actual del català o els referents literaris i culturals de l’escriptora.

Notícia enviada per Albert Morales, professor de català i literatura catalana de la Università Ca'Foscari.