Imatge Mariona Masferrer
"Els lectors m’han fet escriptora"
per Mariona Masferrer - Friday, 25 March 2011, 10:22
 

L’escriptora Carme Riera va oferir  el  passat 17 de març una conferència sobre La meitat de l’ànima a l’Escola Normal Superior de Lió. La intervenció de Riera va subratllar l’important paper dels lectors en el fet literari i va descobrir als assistents molts detalls sobre les anècdotes i fonts d’inspiració que van envoltar el procés d’escriptura i la publicació de  La meitat de l’ànima.

Carme Riera va parlar de l’ús de la segona persona i del desenllaç obert de l’obra com un homenatge als lectors, una manera de fer-los partícips de la novel·la, perquè siguin sempre ells qui tenguin l’última paraula en la història. Però l’ambigüitat amb què juga Riera a La meitat de l’ànima no fa referència només al final, sinó que arriba al punt d’aconseguir que el lector confongui la pròpia autora amb la narradora de la història. Segons l’escriptora mallorquina, aquesta era justament la seva intenció, ser capaç de crear una ficció però que fos tan versemblant com per fer-nos dubtar, la qual cosa aconsegueix gràcies a una tasca impecable de documentació en totes les seves obres.

En definitiva, els assistents van poder gaudir de les confidències de Carme Riera sobre tots els elements que envolten La meitat de l’ànima, dialogar amb l’autora sobre la seva obra i conèixer com concep i viu l’escriptura i el món editorial.

Conferència Carme Riera

Notícia enviada per Lluís Coll, professor de català a ??l'Escola Normal Superior de Lió.