Imatge Info Llengua
L’Associació Italiana d’Estudis Catalans, XXIè Premi Internacional Ramon Llull
per Info Llengua - Thursday, 24 March 2011, 16:58
 

El jurat del Premi Internacional Ramon Llull ha decidit distingir l’Associació Italiana d’Estudis Catalans (AISC) en la 21 edició d’aquest guardó. El jurat, reunit aquest dijous 17 de març a la seu de l’Institut Ramon Llull (IRL) a Barcelona, ha destacat la trajectòria de l’AISC (fundada el 1978) i el seu impuls a la recerca a través de l’organització de col·loquis internacionals d’estudis catalans. Fins ara n’hi ha hagut nou, i el desè tindrà lloc a la Universitat de Verona el febrer de l’any vinent. Igualment, s’han destacat les seves publicacions d’actes dels col·loquis i d’altres volums amb estudis, antologies i traduccions. Actualment, el president de l’AISC és Patrizio Rigobon, professor de literatura catalana a la Universitat Ca’ Foscari de Venècia i traductor a l’italià d’obres com el Consolatio Venetorum de Ramon Llull o La pell freda, d’Albert Sánchez Piñol, entre d’altres

El premi, dotat amb 6.000 euros, es convoca anualment i de forma conjunta per l’Institut Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Enguany, el jurat ha estat presidit pel director de l’IRL, Vicenç Villatoro. A proposta de l'IRL, formen part del jurat Isidor Marí, Joaquim Puig, Lídia Pons i August Bover. Per part de la Fundació en formen part Montserrat Guibernau, Miquel Strubell, Fèlix Martí i el pare Marc Taxonera.

El lliurament del premi tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans el proper 15 de juliol.

En les darreres edicions els guardonats han estat Malika Ahmed (2010), Denise Boyer (2009), Michael van Walt van Praag (2008), Alan Yates (2007), Tilbert Stegmann (2006), Paul Preston (2005) i Giuseppe Tavani (2004).

Més de 30 anys d’Estudis Catalans

L’AISC va ser creada oficialment l’any 1978. És, per tant, l’associació de catalanística més antiga després de l’Anglo-Catalan Society, l’associació degana. Ja des del principi, va comptar entre els seus membres amb estudiosos de prestigi com ara el professor Giuseppe E. Sansone, el pare Miquel Batllori i els professors Giuseppe Tavani o Jordi Carbonell. Des de la seva fundació, ha realitzat nou col·loquis internacionals d’estudis catalans i actualment prepara el desè, que sota el títol «Ciutat de l’amor: scrivere la città, raccontare i sentimenti», tindrà lloc a la Universitat de Verona, del 23 al 25 de febrer de 2012.

L’AISC, a més, ha publicat els volums d’actes de tots aquests col·loquis, a més de molts altres volums amb estudis, antologies, traduccions, etcètera, que formen ja una extensa bibliografia.

Els catalanistes de l’AISC treballen des de fa temps per defensar la presència dels estudis catalans a les universitats italianes. Actualment hi ha setze universitats italianes que ofereixen estudis catalans en els seus plans d’estudi. La majoria d’elles compten amb l’ajut de l’Institut Ramon Llull.

(Font: Comunicació IRL)