Imatge Info Llengua
Conferència "El català a Europa" a càrrec de Monllor Palacios a Bolonya
per Info Llengua - Thursday, 10 March 2011, 14:08
 
Gràcies a un ajut per a la realització d'activitats culturals de l'Institut Ramon Llull i en el marc del començament del segon trimestre a la Universitat de Bolonya (Itàlia), Monllor Palacios, lector de català a la Universitat d'Amsterdam, va impartir, dimarts 8 de març, a les 12.00 h, a la Sala Convegni del Departament de Llengües i Literatures Estrangeres Modernes, una conferència amb el títol “El català a Europa" la finalitat del qual va ser dinamitzar la llengua i la cultura catalanes com a part integrant del patrimoni material i immaterial d'Europa entre l'estudiantat de llengües de la ciutat transalpina, famosa pel conegut pla de reforma universitària en l'àmbit europeu. Però l'objectiu de l'activitat no va ser solament promocionar els estudis de llengua i literatura catalanes a Bolonya, on aquest curs 2010/2011 s'estan fent dues assignatures (una d'iniciació a la llengua i la lingüística catalanes i una altra de literatura catalana medieval), sinó també introduir l'alumnat en el coneixement dels elements que configuren la cultura dels Països Catalans al continent europeu.

D'una manera àgil i didàctica, Monllor Palacios va fer, en primer lloc, una introducció general sobre el català com a llengua mil·lenària de cultura i amb veu pròpia. Després, va analitzar la situació de la llengua catalana als territoris en què es parla i va comparar el nombre de parlants respecte d'altres llengües europees oficials a Brussel·les per a qüestionar realment l'etiqueta de minoritària amb què normalment apareix definida. Finalment, va fer un repàs de l'estat del català a les universitats italianes i va encoratjar el públic a continuar estudiant i aprenent la
nostra llengua, perquè cal la unió de totes aquelles i de tots aquells que parlen català, als nostres territoris però també a l'exterior.

La xerrada va ser en italià per tal de facilitar la presència d'un públic nombrós més enllà dels estudiants que segueixen les dues matèries que s'hi imparteixen. Entre la trentena d'assistents hi va haver professorat de castellà, alumnes de català vinguts des de Venècia, persones alienes al món universitari i tres professors de català a Itàlia: Jon Landa (Universitat de Torí), Albert Morales (universitats de Triestre i Ca' Foscari de Venècia) i Lídia Carol (universitats de Verona i Trento).


(Notícia enviada per Òscar Banegas, professor a la Universitat de Bolonya, Itàlia)
Monllor Palacios a Bolonya