Imatge Nausica Solà
Vicenç Villatoro, nomenat director de l'Institut Ramon Llull
per Nausica Solà - Tuesday, 1 February 2011, 11:30
 
El Consell de Direcció de l’Institut Ramon Llull s’ha reunit avui dilluns a la seu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per aprovar el nomenament de Vicenç Villatoro com a nou director del Consorci. L’article 13 dels estatuts de l’IRL estableix que el director el nomena el Consell de Direcció a proposta dels governs consorciats: la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears.

A la reunió d’avui s’han incorporat al Consell de Dire
cció els nous representants de la Generalitat: el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el secretari general del Departament de Cultura, Xavier Solà, i el director de l’Institut Català de les Indústries Culturals, Fèlix Riera.

En la compareixença posterior a la reunió el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, ha destacat que “com a director de l’IRL calia una persona que conegués bé la realitat catalana i balear i que hagués dut a terme gestió de les institucions per tenir la garantia que pogués assolir les fites que es necessiten per arribar als objectius que es marca l’IRL”. “La internacionalització de la cultura catalana és una línia d’actuació essencial per a la cultura del nostre país”, ha assegurat. El conseller Mascarell també ha agraït a Josep Bargalló la feina feta en l’etapa anterior.

El conseller de la Presidència del Govern balear, Albert Moragues, ha assenyalat que Villatoro “està lligat a Mallorca i al territori” i ha recordat que va ser Premi Ciutat de Palma.

Per la seva part, el director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, ha agraït la confiança: “que tinguin confiança en tu sempre és satisfactori, però ho és doblement si és per fer una cosa que a tu et sembla importantíssima”. En aquest sentit ha afirmat que “entre els requeriments essencials de la cultura catalana i balear hi ha el de sortir fora. Hi ha una potència de creació cultural que no en té prou amb el mercat interior i que ha de tenir les eines necessàries per sortir fora i l’IRL és la institució que fa aquesta tasca”.

Igualment, ha remarcat que “cal mirar cap enfora no només per veure què hi ha, sinó perquè ens vegin. Aquesta visibilitat ha d’anar associada a la vitalitat cultural, perquè si hi ha vitalitat també hi haurà pluralitat cultural”

Vicenç Villatoro i Lamolla

Escriptor i periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació. Va ser director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (2002-2004) i director general de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya (1997-2000). Entre els anys 1999 i 2002, va ser diputat al Parlament de Catalunya per CiU.

Com a periodista ha treballat al Diari de Terrassa, El Correo Catalán, Avui i TV3. A El Correo Catalán va ser cap de la secció de Cultura i espectacles. Va ser director de l’Avui entre 1993 i 1996. Ha estat cap de la secció de Cultura de TV3, director i presentador dels programes Trossos i Crònica 3 i presentador del programa Millenium i De llibres. És membre del consell d’administració de BarcelonaTV.

També en el món del periodisme, ha col·laborat com a articulista en diversos mitjans (Avui, El Periódico, El País, El temps, Catalunya Ràdio i Com Ràdio, entre d’altres) i ha estat professor de Gèneres d’Opinió a la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB.

Com a escriptor ha publicat una dotzena de novel·les, entre les quals Evangeli gris, Memòria del traïdor, La claror de juliol, Hotel Europa i La ciutat del fum. Ha obtingut els principals premis de la literatura catalana: Sant Jordi, Sant Joan, Ciutat de Barcelona, Ciutat de Palma, Prudenci Bertrana, Documenta, etc. L’any 2004 va guanyar el premi Carlemany amb la novel·la La derrota de l’àngel i el 2010 el Ramon Llull amb Tenim un nom. Ha publicat llibres de poesia, memorialístics, de divulgació i d’assaig polític.

Entre d’altres ocupacions en l'àmbit cultural, també ha estat director cultural de la Fundació Enciclopèdia Catalana entre el 2000 i el 2002 i comissari de les exposicions “Escolta, Espanya”, “Catalunya, tierra de acogida” i “Veus”.

Nomenament Villatoro