Imatge Mariona Masferrer
II Jornada Catalunya-Hongria a Szeged
per Mariona Masferrer - Monday, 13 December 2010, 17:03
 

El 7 de desembre se celebrà la II Jornada Catalunya-Hongria a la Universitat de Szeged (Hongria). L'acte, organitzat pel Departament d'Estudis Hispànics d’aquesta universitat i amb el suport de l’Institut Ramon Llull, va comptar amb la presència de diferents personalitats del món de la cultura catalana i de les relacions entre els dos països. L’acte d’inauguració de la Jornada va anar a càrrec del Dr. László Dux, subsecretari d’estat d’educació superior d’Hongria.

Durant els actes del matí, el Dr.Tibor László Sándor, subdirector ministerial de relacions internacionals, presentà la seva ponència sobre Els aspectes relatius a les legislacions sobre idiomes a partir de la llei de la llengua catalana i, tot seguit , Ábel Bereményi, professor de la UAB i representant de l’associació cultural catalanohongaresa, la dedicà a El lloc dels hongaresos de Catalunya en un espai multicultural.

A continuació, el Dr. Kálmán Faluba, professor titular jubilat del Departament de Castellá d’ELTE BTK de Budapest i president de l’AILLC, parlà de la presència d’Hongria i dels hongaresos en la literatura catalana, després, hi hagueren les intervencions de Dr. András Gulyás, ambaixador, secretari de presidència de la República d’Hongria i antic cònsol d’Hongria a Barcelona amb Princeses de terres llunyanes: història d’una exposició de Barcelona a Budapest i del Dr. Ádám Anderle, professor universitari del Departament d’Estudis Hispànics de SZTE BTK de Szeged, amb Els Brachfeld, la història d’una nissaga catalanohongaresa.

El darrer acte del matí fou una taula rodona amb la participació dels convidats en què es va debatre sobre la visió d'Hongria des de Catalunya.

A la tarda, el Dr. Károly Morvay, professor jubilat del Department de Castellà d’ELTE BTK de Budapest, dedicà la seva xerrrada a la relació entre els artistes Rippl-Rónai i Maillol. Posteriorment, es va fer un homenatge a Jesús Moncada, que anà a càrrec de la seva traductora, Krisztina Nemes, en què es parlà de la vida i l’obra de l’autor de Mequinensa.

Tot seguit, Mercedes Monmany, escriptora i crítica literària, present à la seva ponència: Abans i després de Sándor Márai i Imre Kertész, en la qual disseccionà la recepció de la literatura hongaresa contemporània en terres catalanes i espanyoles. La darrera xerrada va ser la de Tamás Végvári, agregat cultural i d’educació de l’amabaixada hongaresa a Madrid i representant de l’Institut Balassi, de promoció de l’hongarès a l’exterior, dedicada a La diplomàcia cultural hongaresa en el marc de la presidència europea d’Hongria de 2011,

També cal destacar l’exposició feta pels alumnes de català: Kubala, un català de Budapest i un hongarès de Barcelona, sobre l’època i la vida del futbolista. La mostra es féu al vestíbul de la bibiloteca central de la Univesitat de Szeged durant els dies 7 i 8 de desembre.

La Jornada es va cloure amb la projecció del documental “Adéu, Espanya?”.

Els actes van tenir una gran participació per part dels estudiants i del públic en general, el què consolida la Jornada Catalunya-Hongria en l’agenda universitària. Una Jornada que l’any que ve es traslladarà a Budapest per commemorar els 40 anys d’estudis de català a Hongria.

S


Notícia enviada per Jordi Domènech, estudiant Erasmus de la Universitat d'Alacant, i per Jordi Gimeno, professor de català de la Universitat de Szeged.