Imatge Neus Crisol Milian
A l'abril s'iniciarà la docència de llengua catalana al Japó
per Neus Crisol Milian - Monday, 13 December 2010, 12:54
 
 El proper mes d'abril 2011, la Universitat de Hosei, Tòquio, de reconegut prestigi internacional en l'àmbit del dret, iniciarà cursos de llengua i cultura catalanes a la Facultat d'Estudis Interculturals, d'acord amb un conveni subscrit aquesta setmana passada entre l'Institut Ramon Llull i aquesta universitat.

El professor Ko Tazawa
 
El professor Ko Tazawa

El conveni estableix la introducció dels estudis catalans a la universitat i la realització d'activitats acadèmiques i de recerca (organització de seminaris, conferències, jornades, simposis) que contribueixin a la seva promoció i difusió. Concretament, s'oferiran assignatures de llengua, història i societat obertes a tots els estudiants de la facultat, de 2 crèdits cadascuna.
Aquest lectorat s'ha pogut fer realitat gràcies a la implicació del professor Ko Tazawa, catalanòfil, traductor i catedràtic del departament d'Estudis Interculturals d'aquesta universitat. Tazawa va arribar a Barcelona per primera vegada l'any 1979 per aprendre castellà, i l'efervescència de Catalunya el va captivar de tal manera que, vint anys més tard, es va doctorar en Filologia Catalana. L'any 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva tasca d'agermanament entre les cultures catalana i japonesa i, a banda dels diccionaris català-japonès, japonès-català ha publicat la traducció al japonès de Tirant lo Blanc, La pell freda, Camí de sirga i una antologia de contes de Quim Monzó, Montserrat Roig, Joan Perucho, Sergi Pàmies i Manuel de Pedrolo, entre d'altres.
Tal com estableixen els objectius de l'Àrea de Llengua i Universitats, amb aquest lectorat s'aposta per incorporar noves universitats a la Xarxa universitària d'estudis catalans d'acord amb diferents criteris, entre els que s'inclouen universitats de països emergents i que tinguin relacions socioeconòmiques amb els territoris de parla catalana, com és el cas del Japó.
El curs acadèmic 2010-2011 l'Institut Ramon Llull ha incorporat 4 noves universitats a la xarxa: la Universitat de Leipzig, a Alemanya, la Universitat de Colorado - Boulder, als Estats Units, la Universitat d'Edimburg, al Regne Unit, i la Universitat de Hosei, al Japó. Actualment, són 123 les universitats arreu del món que ofereixen docència d'estudis catalans amb el finançament de l'IRL.