Imatge Nausica Solà
Thomas N. Bisson parla sobre la Catalunya del segle XII a la Universitat de Harvard
per Nausica Solà - Monday, 13 December 2010, 10:01
 
Cartell BissonEl passat dimarts 23 de novembre, l’Institut Ramon Llull i el Department of Romance Languages and Literatures de la Universitat de Harvard organitzaren conjuntament una xerrada sobre la Catalunya del segle XII en una aula de l’edifici Boylston Hall, situat a l’històric Harvard Yard. El ponent fou Thomas N. Bisson, catedràtic emèrit d’Història Medieval a la Universitat de Harvard. L’acte, al qual van assistir una trentena de persones, fou presentat per Bradley S. Epps, catedràtic de Llengua i Literatures Romàniques de la mateixa universitat.

Bisson féu un breu i original repàs a la història de Catalunya durant el segle XII, i posà un èmfasi especial en les singularitats històriques de Catalunya en l’àmbit fiscal, polític i lingüístic. Bisson afirmà que el cas català és especialment útil per traçar la distinció entre els conceptes de poder i govern en el món medieval. Segons Bisson, per poder hauríem d’entendre la mera dominació a través de l’ús indiscriminat de la violència contra els pagesos, mentre que l’aparició del govern implicaria la necessitat d’assolir formes de consentiment per part dels dominats. Per il·lustrar aquesta transició, el professor Bisson parlà sobre la resistència dels castlans (senyors dels castells) contra les assemblees de Pau i Treva de Déu, que pretenien posar fi a la impunitat de la violència contra els pagesos i que acabaren donant lloc a les Corts Catalanes.

El professor Bisson acabà la xerrada amb una referència a l’actualitat política catalana: «Simpatitzo amb les aspiracions de major autogovern per a Catalunya. En el meu cas, he arribat a aquesta conclusió des d’una posició apolítica, gràcies a l’estudi de la història medieval». Des de fa molts anys Thomas N. Bisson, malgrat viure a Cambridge (Massachusetts), està fortament vinculat a Catalunya. Alguns dels seus llibres han estat traduïts al català, com per exemple Veus turmentades. Poder, crisi i humanitat a la Catalunya rural, 1140-1200 (Edicions Curial, 2003). El 2001 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

Enviat per Andreu Espasa, lector de Llengua i Cultura Catalanes a la Universitat de Harvard.