Imatge Nausica Solà
20 anys de l’ensenyament d'estudis catalans a la Universitat Federico II de Nàpols
per Nausica Solà - Wednesday, 24 November 2010, 16:32
 

Els dies 25 i 26 de novembre se celebraran 20 anys de l’ensenyament d'estudis catalans a la Universitat Federico II de Nàpols.

Fa vint anys que la Universitat Federico II de Nàpols ofereix docència de llengua i literatura catalanes. Durant el curs passat, 2009-2010, aquesta universitat ha ofert cursos de llengua catalana, de literatura, de cinema, i de doblatge i subtitulació del català, assignatures que han seguit més de 150 estudiants. La professora Núria Puigdevall, juntament amb la Prof.ssa Anna M. Compagna, s'ocupen any rere any de donar a conèixer la realitat catalana entre els estudiants napolitans, que també tenen l'opció d'examinar-se dels certificats de coneixements de llengua catalana organitzats des de l'Institut Ramon Llull.

Del programa del congrés, destaquem que el dia 25 de novembre el professor Stefano Asperti, de la Universitat Sapienza de Roma, presentarà el RIALC, com a instrument per a la didàctica i la recerca, i el professor Anton Maria Espadaler, de la Universitat de Barcelona, pronunciarà la conferència Il romanzo catalano del Quattrocento. El dia 26 al matí tindrà lloc una taula rodona en la qual participaran el director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull (El català de l’Alguer, passat i present), el professor d’Història de la llengua italiana Nicola de Blasi (L'ambiente linguistico della Napoli aragonese) i el professor d’Història medieval Francesco Senatore (Le cedole. Note sulle forme documentarie e linguistiche nell'amministrazione finanziaria del regno aragonese di Napoli). A la tarda Patrizio Rigobon, president de l’Associazione Italiana di Studi Catalani i professor de literatura catalana a la Universitat Ca Foscari de Venècia, parlarà sobre les traduccions més recents de narrativa catalana a l’italià. Finalment, el recentment guardonat Iban León Llop, poeta i professor d'estudis catalans a la Universitat de Sàsser, farà una lectura de poemes sobre la ciutat de Nàpols.

Cal destacar que Nàpols, la Barcelona italiana, és una de les poques ciutats de l’exterior del domini lingüístic de la llengua catalana en què tres universitats ofereixen docència d’estudis catalans als seus plans d'estudi: a banda de la Federico II, també hi ha L’Orientale i la Suor Orsola Benincasa. A L’Orientale, que també compta amb una llarga tradició de docència d’estudis catalans, es poden seguir tres nivells de llengua i un de literatura i a la Universitat Suor Orsola Benincasa s’ofereixen dues assignatures de llengua i una de lingüística.