Imatge Mariona Masferrer
Claus per entrar al món de Dalí
per Mariona Masferrer - Wednesday, 24 November 2010, 13:01
 

Que la literatura i les arts gràfiques, plàstiques i musicals fan bon ménage no és cap misteri; però no és pràctica corrent que les facultats de lletres proposin cursos amb una combinació de literatura i historia de l’art. I encara menys que aquests cursos siguin públics. A la Universitat de Friburg, això comença a ser norma general gràcies al català. El curs de llengua i literatura catalanes, sota la responsabilitat de la professora Soledat Soldevila, organitza regularment activitats culturals relacionades amb altres formes artístiques dels Països Catalans.

La convidada del dia 10 de novembre passat va ser Marta Gella, que va presentar una conferència sobre Salvador Dalí. Marta Gella, llicenciada en Turisme per la Universitat de Barcelona, es va especialitzar en art i cultura audiovisual a la Universitat Oberta de Catalunya. La conferència començà amb un autoretrat de l’artista: “seguiré el meu camí amb el cap ben alt”, va dir Dalí a un moment de la seva vida. Al llarg de la conferència es van presentar els quadres més representatius dels diversos períodes de la vida de l’artista, de la situació particular que el va motivar, barrejant pors, somnis i sentiments premonitoris. I amb cada quadre, una explicació de les corrents artístiques que travessa. La presentació entrà íntimament en la vida de l’artista, condició indispensable per entendre la influència de la situació personal i familiar, històrica i cultural sobre la seva obra. Així, a més de endinsar-se en la gènesis i l’evolució de la obra, l’audiència va recórrer els fets històrics que van marcar els Països Catalans i Europa durant la vida de l‘autor i la seva producció artística.


Notícia enviada per Walter Rosselli, antic alumne de català a la Universitat de Fribourg i per Soledat Soldevila, professora de català de la mateixa universitat.