Imatge Neus Crisol Milian
Lleida acull l’acte inaugural del curs 2010-2011 dels estudis catalans a les universitats de l’exterior
per Neus Crisol Milian - Tuesday, 21 September 2010, 17:30
 

L’Institut Ramon Llull i la Xarxa Vives d’Universitats van celebrar ahir, a la Universitat de Lleida, l’acte inaugural del curs 2010 - 2011 dels estudis catalans a les universitats de l’exterior. Durant l’acte acadèmic, Anna Sawicka, professora de la Universitat Jaguellònica de Cracòvia, va pronunciar la lliçó inaugural «Els murs de l’espai sobreïxen de blau. El combat per la bellesa en la poesia de Màrius Torres», en la qual va fer un repàs a alguns poemes de Torres marcats per la lluita contra la seva malaltia i la manca de llibertat durant els primers anys del franquisme.

En el mateix acte també hi van intervenir Joan Viñas, president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat de Lleida, i Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull. Bargalló es va referir a la lliçó inaugural d’enguany fent especial incís en el fet que “cada any busquem homenatjar la màxima expressió literària del lloc que ens acull i ens agrada fer-ho amb una veu de fora, per subratllar la internacionalitat de la nostra cultura”.

Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, va presentar la memòria de la docència d’estudis catalans del curs 2009 – 2010 de l’Institut. Bosch va explicar que “durant el curs 2009-2010, la xifra d’universitats amb docència d’estudis catalans subvencionada des de l’IRL s’ha mantingut dins el sostre de les 126 universitats, amb uns 7.000 estudiants”. Igualment va qualificar com a “molt fructífera” la primera experiència a la Universitat de Columbia (EUA) per afavorir la projecció de la cultura catalana als diversos departaments i centres de la universitat nord-americana i el primer curs d’estudis catalans a la Universitat Jamia Millia Islàmia (Índia), amb una assignatura intensiva semestral per a 35 estudiants, que el proper curs serà anual i curricular. A més a més, el director de l’àrea de Llengua i Universitats de l’IRL va avançar que el curs vinent “iniciarem docència d’estudis catalans a la Universitat d’Edimburg i a la Universitat de Colorado-Boulder, a més de la Universitat Hosei de Tòquio, on les classes començaran a l’abril del 2011”. Per la seva part, Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives, va efectuar la lectura de la memòria del curs 2009 – 2010 de la Xarxa.

Prèviament a l'acte inaugural, en què hi van assistir una cinquantena de responsables acadèmics d’universitats de l’exterior que ofereixen docència d’estudis catalans, es van dur a terme sessions de treball amb l'Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull i aquests professors per analitzar la situació curricular dels estudis catalans als plans d'estudi d'aquestes universitat, les perspectives de futur i la relació entre l'IRL i les universitats. Els responsables van expressar que la implicació de l'IRL és fonamental per al manteniment de la docència d'estudis catalans, i que sense el suport econòmic i moral no seria possible mantenir i consolidar aquests estudis, que en molts països s'han vist modificats arran de l'adaptació al Pla de Bolonya.

Lleida, 20 de setembre de 2010

Font: Comunicació, IRL i Àrea de Llengua i Universitats

Lleida

Lleida2