Imatge Neus Crisol Milian
Perfeccionament de la llengua i visites culturals, eixos de les activitats d’estiu de l’IRL
per Neus Crisol Milian - Tuesday, 17 August 2010, 10:05
 
22 estudiants de 13 països participen a les Jornades Internacionals de Llengua i Cultura Catalanes de Gironella i Masdenverge

L’Institut Ramon Llull col·labora cada estiu amb dues estades d’aprenentatge i perfeccionament del català per a estudiants estrangers: les Jornades Internacionals de Llengua i Cultura Catalanes i el Campus Universitari de Llengua Catalana. L’objectiu de les estades és facilitar als estudiants de català d’universitats de fora del domini lingüístic el perfeccionament de la llengua i l’apropament a la cultura catalana.

Diumenge 15 d'agost va començar la XXII edició de les Jornades Internacionals de Llengua i Cultura Catalanes de Gironella (Berguedà) i Masdenverge (Montsià), organitzades pels ajuntaments dels dos municipis amb la col·laboració de l’IRL. 22 estudiants de 13 països participen al programa, que durarà fins al 4 de setembre. D’altra banda, divendres es va celebrar la cloenda del Campus Universitari de Llengua Catalana, una estada que va tenir lloc a la localitat mallorquina d’Artà, a Girona i a Andorra, organitzada pel Govern d’Andorra i l’IRL.

Jornades Internacionals de Llengua i Cultura Catalanes

Les jornades van néixer el 1989 amb l'objectiu de complementar l’aprenentatge dels estudiants universitaris que han après el català als seus països d'origen. Els participants d’aquesta XXII edició provenen d’Alemanya, Croàcia, l’Estat espanyol, Equador, França, l’Índia, Israel, Marroc, Polònia, Regne Unit, Romania, Sèrbia i Suècia.

El programa inclou conferències, tallers, cursos i visites culturals que es desenvoluparan fins el 26 d’agost a Gironella i seguiran fins el 4 de setembre a Masdenverge. Durant l’estada els estudiants visitaran punts d'interès turístic i cultural del principat com són les ciutats de Girona i Barcelona, el Museu Dalí de Figueres, el massís del Pedraforca, la muntanya de Montserrat, el Museu de la Patum de Berga i el Delta de l'Ebre, entre d’altres.

El programa inclou les següents conferències: Llengua i joves. Usos i percepcions lingüístics de la joventut catalana, a càrrec de Roger Martínez i Sanmartí, professor de la UOC i de la UAB; La cultura del vi i el cava i les DO catalanes, a càrrec de Guillem Carol, viticultor; Dalí i el Surrealisme, a càrrec de la historiadora Maria Teresa Call Casadesús; L’edició de la Crònica de la Guerra Civil a Catalunya, a càrrec de l’editor Ton Barnils; Panoràmica actual del cinema català, a càrrec d’Anna Bofarull, directora de cinema i Els dialectes catalans, a càrrec de Pere Navarro, professor de la URV. També se celebrarà un taller de traducció i interpretació, conduït per Julia Taran, filòloga, traductora i intèrpret i una conferència-debat amb el poeta Josep Pedrals.

Cloenda del Campus Universitari de la Llengua Catalana

Divendres passat es celebrar a la Universitat d’Andorra la cloenda del Campus Universitari de la Llengua Catalana que coorganitzen el Govern d''Andorra i l’IRL.

Els parlaments i el lliurament de diplomes van anar a càrrec de Daniel Bastida, rector de la Universitat d'Andorra; Enric Sangrà, cònsol menor del Comú de Sant Julià de Lòria; Joan Marc Miralles, secretari d'Estat d'Educació Superior i Recerca del Govern d’Andorra i Andreu Bosch i Rodoreda, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL.

30 estudiants han participat en aquesta novena edició del campus que es va celebrar del 24 de juliol al 13 d’agost. A la primavera s’obrirà el termini d’inscripcions per participar a la Xa edició. Les sol·licituds es podran formalitzar a la pàgina web de l’Institut Ramon Llull

Barcelona, 16 d’agost de 2010

Cloenda Campus


Font: Comunicació, Institut Ramon Llull

Nota: S’adjunta fotografia de la cloenda del Campus Universitari de la Llengua Catalana