Imatge Mariona Masferrer
Primera antologia de poesia sèrbia en català
per Mariona Masferrer - Tuesday, 1 June 2010, 09:12
 

La revista literària Pèl Capell acaba de publicar un número especial dedicat íntegrament a la poesia sèrbia actual. En aquesta primera antologia de poesia sèrbia en català, hi figuren deu autors: el més veterà de la selecció és Borislav Radovi? (1935), mentre que la poeta més jove és Nevana Budimir (1980), convidada enguany al XII Festival de poesia de la Mediterrània a Mallorca.

També hi trobem alguns dels autors fonamentals de la poesia sèrbia del segle XX, com Raša Livada (1948-2007) o Miloš Komadina (1995-2004), al costat de veus poètiques molt prometedores, com Petar Matovi? (1978) o Eles Halilovi?(1977). Les versions dels poemes en català han estat realitzades per traductors vinculats a les universitats de Belgrad i Zadar i al col·lectiu Pèl Capell. La revista va acompanyada amb un disc on 4 dels poetes de l’antologia reciten els seus poemes, amb música de Joan Fullana i Gori Matas.

La publicació d’aquesta revista és la continuació dels intercanvis iniciats l’any passat entre les literatures catalana i sèrbia amb el suport de l’Institut Ramon Llull. Primer, el col·lectiu poètic Pèl Capell va visitar Belgrad al març de 2009. A continuació, apareixia a Belgrad una revista monogràfica dedicada a la literatura catalana publicada per Tre?i Trg. I al setembre passat, el col·lectiu poètic serbi Tre?i Trg visitava Mallorca.  

5

Notícia enviada per Pau Bori, professor de català de la Universitat de Belgrad.