Imatge Neus Crisol Milian
CONFERÈNCIA DEL DIRECTOR DE L’ÀREA DE LLENGUA I UNIVERSITATS A LA UNIVERSITAT CA’FOSCARI DE VENÈCIA (ITÀLIA)
per Neus Crisol Milian - Thursday, 27 May 2010, 17:02
 

poster

Avui dimecres 27 de maig, a l’Aula Azzura de Ca’ Bernardo de la Universitat Ca’ Foscari de Venècia, el director de l’Àrea de Llengua i Universitats, Andreu Bosch i Rodoreda ha impartit la conferència “Il catalano di fronte al plurilinguismo in Spagna e in Europa”, amb l’objectiu de subratllar el fet diferencial de la llengua catalana dins l’Estat espanyol i també les relacions del català amb el castellà.

El departament d’Americanística, Iberística i Eslavística de la Facultat de Llengües i Literatures Estrangeres ha organitzat aquesta conferència per als estudiants de llengua i literatura espanyola, per oferir-los la situació sociolingüística del nostre territori des d’un punt de vista divulgatiu amb l’objectiu de despertar-los l’interès per la llengua i la literatura catalanes. El director els ha parlat del català com una llengua moderna i amb tradició, plenament normalitzada i ben present a les tecnologies d’informació i comunicació, amb un èmfasi especial a la visió de la llengua catalana com a llengua europea de referència entre les considerades minoritàries.

Hi han assistit cinquanta estudiants que, un cop acabada la conferència, han obert un debat força interessant amb el director de l’Àrea en què s’ha parlat de la llei estatal de les minories lingüístiques italianes, que reflecteix el català de l’Alguer, i la llei regional sarda de protecció lingüística.

La conferència del director ha estat introduïda per Patrizio Rigobon, recentment guardonat amb el Premi Pompeu Fabra 2009 per la projecció i difusió de la llengua catalana. D es de l’any 1996, Rigobon imparteix literatura catalana i castellana a la Universitat Ca’Foscari de Venècia. A banda de presidir l’Associació Italiana d’Estudis Catalans, Patrizio Rigobon és un eminent traductor: s’ha encarregat de la versió italiana de Per un sac d’ossos (Lluís Anton Baulenas), Animals tristos (Jordi Puntí) i La pell freda ( Albert Sànchez-Piñol), entre d’altres.

Actualment un total de 18 universitats italianes ofereixen estudis catalans, 12 de les quals compten amb el suport de l’IRL. Aquests estudis inclouen assignatures de llengua i especialment de literatura catalanes, que desperta molt interès entre els estudiants, que enguany són més de 500. De tots aquests estudiants, anualment una cinquantena es presenta als exàmens oficials per a la certificació dels coneixements de llengua catalana.