Imatge Neus Crisol Milian
Una trentena d’autors de poesia en català “Marché de la Poésie” de París
per Neus Crisol Milian - Tuesday, 25 May 2010, 15:35
 

Marche

La poesia catalana és la convidada a la 38a edició del “Marché de la Poésie” de París. Per aquest motiu, l’Institut Ramon Llull i el certamen francès han organitzat una trentena d’actes en què la poesia catalana és protagonista, sigui en forma de recital, de presentació de traduccions o de concert. El programa d’activitats – Poétarium catalan– comença el dijous 20 de maig i s’estén fins el 31 de juny. Durant el festival, una trentena de poetes deixaran sentir les seves veus i representaran la poesia catalana a París.

L’Institut Ramon Llull ha presentat aquest migdia la programació del Poétarium catalan simultàniament a Barcelona i a Palma. En la presentació a Barcelona, que ha tingut lloc al Círcol Maldà, hi han participat el director de l’IRL, Josep Bargalló, i el director de l’Àrea de Literatura i Pensament, Carles Torner. A més, els poetes Teresa Colom, Narcís Comadira, Josep Pedrals i Carles Rebassa, que formen part del programa català al Marché, han ofert un recital de poemes que els nostres clàssics van escriure a París durant el seu primers anys d’exili, especialment escollits per aquest acte. L’acte també ha comptat amb la presència dels poetes David Castillo, Carles Duarte i J.M. Calleja.

Josep Pedrals ha llegit el sonet XL d’ Albes i nits , de Mercè Rodoreda; Teresa Colom, ha recitat la segona de les Elegies de Bierville , de Carles Riba; Carles Rebassa ha llegit la versió de Josep Palau i Fabre de L’étranger de Baudelaire; i Narcís Comadira ha llegit els primers versos del segon cant de Nabí , de Josep Carner.

El director de l’IRL, Josep Bargalló, ha destacat que “és important que la poesia catalana prengui una posició a primera fila a la gran capital literària europea, la gran capital poètica” i ha afegit que “la nostra participació al “Marché” fa que el pont entre els països catalans i París, sigui a partir d’ara més potent”.

El director de l’ Àrea de Literatura i Pensament de l’IRL, Carles Torner, ha expilcat que la programació que l’IRL ha preparat per al “Marché de la Poésie”, el Poétarium catalan, inclou la participació de 28 poetes contemporanis de tots els territoris de parla catalana, a més a més d’actes dedicats als clàssics.

La programació del “Marché de la Poésie” s’estructura en dues seccions: la setmana central, que se celebra a la Place Saint Sulpice del 17 al 20 de juny, i els actes de la Péripherie , que tindran lloc durant els mesos de maig i juny. En cada edició, el festival convida uns quants poetes als actes centrals del Marché, que enguany són Gemma Gorga, Perejaume, Francesc Parcerisas, Jaume Pont i Enric Sòria. Per tal de fer arribar a París una àmplia representació de poesia catalana, l’Instiut Ramon Llull ha ampliat la programació amb 23 poetes més, entre els quals hi podem trobar els balears Miquel Bezares i Antoni Vidal Ferrando, l’andorrana Teresa Colom i el rossellonès Jordi Pere Cerdà.

Entre la programació, destaca la presentació del les següents traduccions publicades entre finals de 2009 i 2010: Paroles de nuit de Màrius Torres (Harmattan), una antologia de poesia balear a càrrec de Matias Tugores amb el títol Poètes contemporains des îles Baléares d’Expression Catalane (Caractères), l’antologia Majorque, île des poetes (Illador), Oiseau de Jordi Pere Cerdà (Brémond), Òbol de Silenci de Jaume Mesquida (Illador), i els dos poemaris de Joan Brossa Poemes civils (Urdla) i Strip-tease (Amandier).

També en el marc del Marché, es presentarà el número 28 de la revista franco-anglòfona de poesia i arts visuals La Traductière , que es publicarà el mes de juny amb un especial que inclou 30 noms de la poesia catalana. Entre els actes destaca també la presentació del número 58 de la revista Exit , que publica el dossier Poesie catalane: les voix ne dorment jamais , amb textos de les poetes Àngels Gregori i Teresa Colom.

Entre els plats forts de la programació s’hi compta l’exposició Sextet visual català al Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona, la reproducció de la primera exposició de poesia visual de l’Estat espanyol, amb obres de Joan Brossa, entre d’altres. El punt musical del Poétarium catalan el donaran, entre d’altres, Pedrals i els Nens Eutròfics i el grup valencià de hip-hop, Rapsodes.

L’any passat la poesia catalana ja va ser present al “Marché” amb Pere Rovira (1947), Dolors Miquel(1960) i Xavier Farré (1971), que van participar en un acte conjunt amb poetes polonesos. A més, Imma Odina i Cinta Massip van oferir un recital poètic el dia de la música, també en el marc del certamen.

Font: Comunicació, Institut Ramon Llull

(Editat per Ignasi Massaguer - dijous, 20 maig 2010, 16:20)