Imatge Neus Crisol Milian
L’Institut Ramon Llull signa un conveni de col·laboració amb la Universitat de Columbia
per Neus Crisol Milian - Thursday, 13 May 2010, 12:08
 
Columbia

L’Institut Ramon Llull ha signat un conveni de col·laboració amb la Universitat de Columbia (Nova York), una de les institucions acadèmiques de major prestigi internacional, pionera en la recerca en l’àmbit de la medicina, la ciència, les arts i les humanitats, amb l’objectiu de consolidar-hi els estudis catalans, que s’han estat impartint en aquesta Universitat des de l’any 2001.

Aquesta col·laboració suposa un pas endavant en la implantació dels estudis de catalanística a la Universitat amb la creació d’una plaça de professor de llengua i cultura al Departament d’Espanyol i Portuguès de la Universitat (Lecturer in Catalan Language and Culture) i de la promoció d’aquests estudis per mitjà d’un programa anual d’activitats acadèmiques (conferències, seminaris, simposis) que tractin aspectes culturals, econòmics, polítics, socials, de periodisme, etc., relatius a temes catalans de manera que permetin sostenir una projecció de la cultura catalana als diversos departaments i centres de la Universitat.

Per mitjà d’aquest acord, l’Institut ha previst una dotació bibliogràfica d’obres lexicogràfiques i literàries de referència a la Universitat , entre les quals les obres completes de Pompeu Fabra, el Diccionari català-valencià–balear i una selecció de 50 volums de la col·lecció Bernat Metge, que seran catalogades i accessibles per part d’estudiants, professors i investigadors.

El conveni signat amb la Universitat de Columbia, juntament amb el projecte d’ampliació de docència de cursos de doctorat i de postgrau al Graduate Center de la CUNY (City University of New York), suposen un important pas endavant en la consolidació dels estudis catalans a Nova York. Des de l’any 2004, la CUNY disposa de dues càtedres de temàtica catalana: la Càtedra Frederic Mompou, , que dirigeix el prof. Antoni Pizà i que promou el coneixement de la música clàssica catalana; i la Càtedra Mercè Rodoreda , que des d’enguany ha ampliat la docència amb dos seminaris de temàtica catalana, un de literatura a l’exili, a càrrec del prof. Enric Bou, de la Brown University ; i un de sociolingüística que tindrà lloc aquesta tardor a càrrec del prof. Emili Boix, de la Universitat de Barcelona.

Més enllà de la ciutat de Nova York, als Estats Units hi ha un total de 12 universitats que ofereixen docència de llengua i cultura catalanes amb el suport de l’Institut Ramon Llull, entre les quals s’hi inclouen la Universitat de Brown, la Universitat de Harvard, la Universitat d’Stanford i la Universitat de Chicago, i més d’una desena que compten amb estudis de temàtica catalana en els seus plans d’estudi, les quals sumades a les quatre del Canadà, fan que Amèrica del Nord sigui una regió important per a la catalanística.