Imatge Mariona Masferrer
Salvador Espriu a la Freie Universität
per Mariona Masferrer - Thursday, 13 May 2010, 11:00
 
El passat divendres 7 de maig vam poder gaudir a Berlín d'una jornada dedicada a Salvador Espriu, en commemoració del vint-i-cinquè aniversari de la seva mort, així com del cinquantè aniversari de la publicació de La pell de brau. El primer acte fou de tipus acadèmic i se celebrà a la facultat de filologia de la Freie Universität. A les deu del matí, la directora del departament de filologia Romànica, la Prof. Dr. Ulrike Schneider, va inaugurar oficialment la jornada amb un breu discurs en què va felicitar-se de la presència del català, ja de llarga tradició, a la nostra facultat, va anunciar-nos que s'ha arribat a nous acords pels quals les anomenades "kleine Fächer" (és a dir, les assignatures més petites, entre les quals es compta el català) seran reforçades amb l'augment de les activitats docents i investigadores per part del departament en matèria de lingüística catalana. Després d'una presentació succinta i molt sintètica per part d'Òscar Bernaus sobre l'autor i, en especial, sobre l'autoritat literària i intel·lectual d'Espriu que l'eleva a la categoria d'autor de gran volada universal, els conferenciants convidats van pronunciar les seves ponències, que eren traduïdes a l'alemany. Les conferències, de molt interès i de gran qualitat, varen tractar diferents aspectes de l'obra epriuana (la llengua, les tradicions literàries i filosòfiques de la seva obra, la traducció alemanya i la recepció de la seva obra en països de l'antic bloc soviètic). L'ordre de les conferències i els títols és el que segueix:

  • Sebatià Bonet: "Salvador Espriu i la llengua catalana: algunes reflexions entorn de Primera història d'Esther.
  • Rosa M. Delor: "Salvador Espriu: entre el racionalisme cartesià, la moral pràctica de Sèneca i la mística jueva".
  • Ramon Farrés: "Fritz Vogelgsang, traductor d'Espriu a l'alemany"
  • Sebastià Moranta: "Salvador Espriu a l'Europa eslava: compromís cívic i projecció intercultural"

df

L'acte va ser seguit per una trentena de persones entre professors, estudiants i altres persones interessades. Pel seu alt interès, estem en estret contacte amb els responsables de l'edició de l'alemanya Zeitschrift für Katalanistik per tal que aquestes ponències es puguin publicar com a fascicle especial en homenatge a Espriu i al seu traductor a l'alemany, Fritz Vogelgsang.

Al vespre del mateix divendres, a les 20:00h, vam poder gaudir d'un recital poètic dirigit per Maurici Farré, coordinador artístic de la Volksbühne, un dels teatres més importants de Berlín. Les lectures van ser a càrrec de diversos actors, entre ells Axel Wandtke i de la catalana Rosa Teixidor, així com el mateix Maurici Farré. Una acordió va acompanyar les lectures i va fer les delícies de la seixantena de persones que van omplir a vessar les acollidores Märchnehütte, en una atmòsfera íntima i acollidora.

fg

Notícia enviada per Òscar Bernaus, professor de català a la Freie Universität.