Imatge Info Llengua
Gastronomia i català com a llengua estrangera
per Info Llengua - Tuesday, 4 May 2010, 13:02
 
Una pàgina web per aprendre català a través de la gastronomia, primer projecte d’innovació pedagògica subvencionat per l’Institut Ramon Llull

L’Àrea de Llengua i Universitats ha convocat, per segona vegada, un concurs públic per a la concessió de subvencions per al finançament de projectes pilot que tinguin com a finalitat, d’una banda, desenvolupar propostes d’innovació en l’àmbit de la pràctica docent de l’ensenyament del català com a llengua estrangera i de la cultura catalana i, de l’altra, estimular grups d’investigació que presentin propostes innovadores en el camp de la didàctica de la llengua i de la cultura catalanes, especialment per a aprenents de fora del domini lingüístic.

Jordi Gimeno Benito, professor d’estudis catalans a la Universitat de Szeged (Hongria) des del curs acadèmic 2008-2009, ha estat el guanyador del concurs, amb un projecte de creació d’un portal interactiu per a l’aprenentatge de la llengua catalana a través de la gastronomia. Juntament amb dos col·laboradors més, Alexandra Gutiérrez Díez i Oriol Prat Altimira, desenvoluparan un espai lúdic d’aprenentatge que inicialment inclourà sis unitats didàctiques interactives amb els materials corresponents. L’objectiu d’aquest portal és facilitar el procés d’adquisició de la llengua a través de la gastronomia, en què s’inclouran receptes, textos literaris, documents audiovisuals, jocs i exercicis. Els estudiants podran visualitzar reportatges dels cuiners més representatius de casa nostra preparant receptes o llegint alguns dels autors més rellevants de la nostra literatura, acompanyat d’activitats específiques que proporcionaran un coneixement multidisciplinari de la cultura catalana.

Per a la valoració dels projectes, des de l’Àrea de Llengua i Universitats s’ha tingut en compte l’interès del projecte i la seva contribució a la internacionalització de la llengua i la cultura catalanes, i també el grau de novetat en el context on s'haurà de desenvolupar.

Durant les XXIV Jornades Internacionals per a Professors de Català, que tindran lloc del 19 al 21 de juliol a la Universitat de Girona, està previst que puguem conèixer el projecte per part del professor Jordi Gimeno.