Imatge Mariona Masferrer
I Festival Internacional de Teatre Universitari a Saarbrücken (Alemanya)
per Mariona Masferrer - Monday, 3 May 2010, 10:54
 

Entre el 26 i el 30 d'abril ha tingut lloc el I Festival Internacional de Teatre Universitari de Saarbrücken (Alemanya), fruit de les sinergies i l’esforç d’estudiants i professors del Departament de Romàniques junt amb el de la productora Arteatro i el de diverses institucions, com ara l'Institut Ramon Llull. Aquesta primera edició del festival ha tingut els Països Catalans com a país convidat.

El grup Pèl Capell (Mallorca) va ser l'encarregat, junt amb S.N.O.W (Saarbrücken) i Panama Théâtre (Marsella) d'inaugurar el festival. Després dels parlaments institucionals, la sala de festes del castell de la ciutat va convertir-se en l'escenari per una performance plena de moviment i interacció amb el públic, mescla de poesia, música i bon humor, que va sorprendre gratament els assistents. El dimarts 27 d'abril els Pèl Capell ens van oferir l'espectacle EPIKUNDMAJESTIK! al Petit Teatre de l'Ajuntament, i cap de les prop de seixanta persones que omplíem la sala vam poder restar indiferents. La descàrrega d'energia multilingüe, farcida amb materials audiovisuals de creació pròpia, la ironia i el compromís que caracteritza el grup, junt amb una música i una poesia interpretades de manera ben poc ortodoxa, ens va fer riure, emocionar-nos i donar per aprofitats els 5€/10€ que havia costat l'entrada.

El dimecres 28 d'abril, i malgrat el fantàstic oratge que teníem a la ciutat, l’espai cultural Nauwieser19 es va omplir de gom a gom per escoltar la conferència "PLUJA TEATRE: reivindicació i denúncia des de l'escenari" que ens va oferir Roser Soler i Piera i que va ser interpretada simultàniament a l'alemany per Eva Hipòlito. Els parlaments dels fragments de les peces teatrals que s’hi van visualitzar havien estat traduïts a l'alemany pels i per les estudiants de català de la Universitat de Saarlandes i van ser repartits entre el públic en versió bilingüe, cosa que va agradar tant als alumnes com a la resta d'assistents.

El divendres 30 d'abril, i com a acte de cloenda, es va celebrar una "soirée pa amb tomàquet", on es va degustar aquesta típica recepta, a més d’aigua de València; fins i tot va haver qui es va atrevir amb les sardanes.

L'organització del festival s'ha mostrat molt satisfeta amb les col·laboracions vingudes dels Països Catalans, tant per la qualitat mostrada com per l'afluència de públic que han tingut. És per això que, si es duu a terme el II Festival Internacional de Teatre Universitari a Saarbrücken, es preveu que una companyia universitària dels Països Catalans s'incloga dins el programa normal.

ok

Notícia enviada per Maria Lacueva, professora de català a la Universitat de Saarlandes.