Imatge Info Llengua
4cats s'estrena
per Info Llengua - Monday, 19 April 2010, 20:45
 
4catsAvui estrenem la sèrie didàctica 4cats, que ja us vam avançar durant les Jornades Internacionals per a Professors de Català que van tenir lloc el setembre a Gandia.A la sèrie, s’hi pot accedir a través de la plataforma LlullTV que també ha començat a emetre avui. De moment hi trobareu penjat el capítol de presentació i el primer capítol de la sèrie: Ja hi som tots. La resta de capítols els anirem penjant els dilluns i dimecres de cada setmana.

Pel que fa al contingut de 4cats, els capítols tenen una durada aproximada de cinc minuts, en què es presenten en clau d’humor diverses situacions comunicatives quotidianes d’un grup de cinc joves estudiants a Barcelona. Els guions s’han adaptat per a aprenents amb un nivell bàsic de coneixements de català que vulguin aprofundir en la realitat lingüística i cultural catalana. En aquest sentit, els personatges presenten variants geogràfiques diferenciades (Bel és mallorquina, Carles és valencià i Pep i Llum parlen català central) i la llengua utilitzada s’ha intentat que fos al més propera possible a una variant estàndard informal.

Cada capítol s'estructura en dues parts: la primera, una situació comunicativa quotidiana dels personatges; la segona, un epíleg informatiu sobre la realitat cultural i social dels territoris on es parla català.

Per altra banda, la plataforma en què s’allotja la sèrie té un conjunt d’eines que en fan més fàcil la comprensió i l’aprofitament didàctic:

Fitxes lingüístiques:

Transcripció: el diàleg del capítol fil per randa

Gramàtica: apunt d’un aspecte gramatical tractat al capítol

Context: apunt d’aspectes sociolingüístics, de context situacional o de comunicació no verbal

Lèxic: descripció de paraules i expressions que poden dificultar més la comprensió del capítol, amb especial menció a termes no normatius (barbarismes), termes propis d’argot juvenil (col·loquialismes) i termes específics de les variants dialectals presentades.


Eines tecnològiques:

Subtitulació: incorporem la possibilitat d’habilitar els subtítols de cada capítol en català i en un futur s’hi aniran afegint subtítols en altres llengües (la proposta serà la creació de fitxers srt. a xarxallull.cat, perquè vosaltres mateixos pugueu treballar la traducció)

Comentaris: Digueu-hi la vostra en els comentaris un cop registrats

Envia i comparteix: enllaceu els vídeos a qualsevol xarxa social, descarregueu-vos-els, envieu-los, feu-los vostres!

Us encoratgem a utilitzar aquest material, pensat especialment per a estudiants de català a universitats de fora del territori de parla catalana, i que n’exploteu al màxim el contingut per a les vostres classes. És també per aquest motiu i per tal de facilitar-ne la vostra participació, que obrirem a Xarxallull un curs on tindreu la informació detallada de la sèrie, a més de les fitxes en format word, per si en voleu fer més traduccions o ampliacions. En aquest sentit també hi afegirem els fitxers srt. dels subtítols, per si en voleu fer traduccions a les llengües del vostre país de residència que després es podrien pujar a la plataforma. Qualsevol aportació en aquest sentit serà benvinguda.