Imatge Mariona Masferrer
IV Jornades de les llengües i cultures iberoromàniques
per Mariona Masferrer - Monday, 19 April 2010, 11:31
 

El Subdepartament d’estudis iberoromànics de la Universitat de Zadar, Croàcia, s’ha vist obligat a suspendre la majoria de les activitats programades durant les IV Jornades de les llengües i cultures iberoromàniques a causa del caos aeri provocat pel núvol de cendra.

Aquestes Jornades, en realitat, ja s’havien encetat amb una nit literària en el cafè i galeria d’art ?ina, en què els estudiants van llegir textos de Xohana Torres, Josep Piera, Eduardo Galeano, Ausiàs March, Xandru Fernández, Sofia de Mello i Rafael Alberti en les llengües originals i les traduccions croates.

Les Jornades havien de continuar amb una trobada de lingüistes i una mostra de teatre durant la setmana del 19 al 23 d’abril. Els dies 19 i 20 s’esperava la visita d’Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull i professor de la Universitat de Barcelona; Bruno Camus, professor de la Universitat de Castella-la Manxa; Francho Nagore, professor de la Universitat de Saragossa; Miquel Àngel Pradilla, professor de la Universitat Rovira i Virgili; Xosé Henrique Costas, professor de la Universitat de Vigo, i María Suárez, lectora AECI de la Universitat de Zagreb. Enguany, la trobada de lingüistes incloïa xarrades sobre l’asturià, el basc, l’aragonès, el castellà del País Basc, Navarra i Aragó, el català de l’Alguer, el gallec d’Astúries, Lleó, Càceres i Zamora, i la varietat tortosina de la llengua catalana.

Els dies 21, 22 i 23 estaven dedicats al teatre. JUJA Teatre, Cándido Pazó, Ximo Vidal i Dolfo Camilo havien de presentar els seus espectacles en castellà, català, gallec i asturià a la sala Kino Pobjeda. A més a més, aquests mateixos artistes havien de dirigir quatre tallers en què participaven tots els estudiants del Subdepartament.

Totes aquestes activitats s’han hagut de suspendre perquè cap dels convidats ha pogut arribar fins a Zadar. Ara bé, s’ha decidit mantenir les activitats programades amb motiu de la Diada de Sant Jordi. El dia 23 d’abril, per tant, es farà la cerimònia de lliurament de premis del I Concurs literari en portuguès, castellà, català i gallec, la representació de l’espectacle del grup de teatre del Subdepartament i la festa de cloenda de les IV Jornades organitzada pels estudiants.

Pau Sanchis i Roser Soler, professors de català de la Universitat de Zadar, Croàcia

lk