Imatge Neus Crisol Milian
Llull TV es posa en marxa dilluns amb una trobada en directe amb Jaume Cabré i la sèrie didàctica 4 cats
per Neus Crisol Milian - Friday, 16 April 2010, 14:14
 

El proper dilluns, 19 d'abril, coincidint amb el programa d'activitats de "Sant Jordi al Món", s’activarà en fase de proves la televisió per internet Llull TV (www.llull.tv), impulsada per la Fundació Ramon Llull i gestionada per l’Institut Ramon Llull. Aquest nou canal és una eina més per al desenvolupament dels objectius de la Fundació. També s'hi podrà accedir a través de la web de l'IR L (www.llull.cat) i de la web de la Fundació Ramon Llull (www.fundacioramonllull.cat / www.fundacioramonllull.ad).

Com a acte d’obertura, Llull TV emetrà dilluns, a les 17 h i en directe, una conversa sobre literatura i traduccions amb la participació de Jaume Cabré , Premi d'Honor de les Lletres Catalanes; Josep Bargalló , director de l'IRL i de la FRL i Kirsten Brandt , traductora a l’alemany del propi Cabré. Aquesta primera emissió permetrà el contacte directe amb els usuaris mitjançant l'enviament de comentaris i preguntes a través de la web.

Llull TV es nodrirà d’algunes emissions en directe, de materials cedits per les televisions públiques dels territoris que formen part de la Fundació, d’audiovisuals d’activitats organitzades per l’Institut Ramon Llull i de materials produïts expressament, com és el cas de 4 cats.

4 cats és una sèrie de ficció amb un total de 20 capítols. Es tracta de microespais d’uns 5 minuts que presenten diverses situacions comunicatives quotidianes d’un grup de 5 joves a Barcelona. Els guions s’han adaptat per a aprenents amb un nivell bàsic de coneixements de català i que vulguin aprofundir en la realitat lingüística i cultural catalana. Cada capítol té una sèrie d’eines a disposició de l’usuari que en fan més fàcil la comprensió i l’aprofitament didàctic. Cada dilluns i dimecres se n’estrenarà un capítol.

En els continguts inicials que es podran trobar a Llull TV des del proper dilluns hi ha també els discursos pronunciats el passat 21 de gener a l’Institut d’Estudis Catalans en l’acte de presentació del programa d’Expolangues per part dels membres de la Fundació: el cap de govern d’Andorra, Jaume Bartumeu ; el vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira ; el conseller de la Presidència de les Illes Balears, Albert Moragues ; el conseller general dels Pirineus Orientals i president de la Comissió de Patrimoni i Catalanitat, Marcel Mateu ; l’alcalde de Morella i president de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, Joaquim Puig ; el vicesíndic de l’Alguer, Mario Conoci . Igualment, també s’hi podran trobar les intervencions del director de la Fundació i de l’IRL, Josep Bargalló ; de la directora adjunta de l’IRL a les Illes Balears, Fanny Tur ; i dels delegats de l’IRL a Berlín, París, Londres i Nova York.

A més a més, Vincent Gimeno Pons, delegat general del centre organitzador del Marché de la Poésie de París que se celebrarà al juny amb la poesia catalana com a convidada d’honor, ha parlat a Llull TV d’aquest certamen.

Llull TV està pensada com una eina interactiva. Cadascun dels vídeos es pot votar, descarregar, enviar i compartir. Els continguts són multilingües i alguns d’ells estan disponibles en més d’un idioma. En alguns casos, els vídeos estan també subtitulats, una opció que està previst potenciar.

El menú de continguts de la web es divideix en tres apartats:

- Actualitat . S'hi inclouen informacions aparegudes a televisions públiques i a agències de notícies sobre les activitats de l'IRL

-En directe . S'hi anunciaran els directes programats i les estrenes previstes.

- Temàtics . Inclou la divisió en conceptes amb què es vincula l'activitat de l'IRL: Llengua, Literatura, Entorn geogràfic, Arts escèniques, Arts visuals, Institucional, Tradicions i Gastronomia. També hi ha una secció anomenada Poetàrium que recull les entrevistes del DVD produït per l’Institut Ramon Llull amb poemes i biografies de 33 autors vius, una eina pensada per a la projecció internacional de la poesia en català. Ben aviat, Llull TV oferirà un espai on s’inclouran tots els vídeos que formen part d’aquesta antologia.

Barcelona, 16 d’abril de 2010

Font: Comunicació, IRL