Imatge Mariona Masferrer
L’escriptora catalana Najat El Hachmi, ‘writer-in-residence’ a Queen Mary University of London
per Mariona Masferrer - Monday, 12 April 2010, 16:51
 

Najat El Hachmi ha estat la primera ‘writer-in-residence’ convidada pel Centre for Catalan Studies de Queen Mary University of London. La narradora vigatana va arribar a la capital britànica el passat dimarts 23 de març i durant tres dies va poder viure l’experiència de difondre la cultura i la llengua catalanes fora del territori català.

El Hachmi oferí un “Reading” en què va llegir fragments de la seva novel·la guanyadora del Premi Ramon Llull, 2008, L’últim patriarca. En aquest acte l’autora va anunciar la propera publicació de la traducció de la novel·la a l’anglès, prevista a finals d’abril. Els assistents que no entenien el català van poder seguir els fragments llegits per l’escriptora en aquesta traducció a l’anglès, encara inèdita, feta per Peter Bush.

La lectora de català a Queen Mary, Esther Pou, conversà amb l’escriptora d’origen marroquí en una entrevista informal, en la qual li confessà que tenia una nova novel·la acabada, tot i precisar que “encara està en procés de revisió”.

Finalment, l’autora de Jo també sóc catalana (2004) col·laborà en un seminari en què assisitiren, a més d’alguns estudiants de doctorat,  alumnes matriculats al curs Narrating the Catalan Nation, impartit pel Doctor Jordi Larios. Amb el títol “Escriure des d’un lloc estrany”/ “Escribir desde un lugar extraño”, El Hachmi parlà de la seva visió de la catalanitat des de la pròpia experiència d’immigrant que amb només vuit anys va a viure a Catalunya. Què significa conviure amb dues cultures, quin fou el seu procés d’adquisició de la llengua catalana, així com el perquè es dóna un progressiu distanciament de la llengua i la cultura d’origen, són algunes de les qüestions entorn de les quals l’escriptora reflexionà. 

Notícia enviada per Esther Pou, professora de català a la Queen Mary, University of London.