Imatge Neus Crisol Milian
El director de l’Àrea de Llengua i Universitats exposa la situació del català de l’Alguer a la Universitat Carolina de Praga, República Txeca
per Neus Crisol Milian - Friday, 9 April 2010, 16:01
 

El professor destudis catalans de la Universitat Carolina de Praga, Andreu Bauçà, ha convidat al director de lÀrea de Llengua i Universitats, Andreu Bosch i Rodoreda, a impartir una conferència sobre el català de lAlguer als estudiants de català de la Universitat Carolina de Praga.

Des de lany 1991 el Govern dAndorra subvenciona la docència destudis catalans en aquesta universitat, que compta amb més de 200 estudiants anualment, i on sorganitzen activitats acadèmiques i culturals per donar a conèixer la realitat catalana i andorrana.

Lacte va ser ahir dijous, a l'Aula de Recursos de Català "Carlemany" del lectorat de català de la universitat, i fou el Prof. Bohumil Zavadil, catedràtic de llengües romàniques de la Universitat Carolina de Praga, qui va presentar el director de lÀrea davant de les més de trenta persones que eren a la sala, majoritàriament estudiants de català. La conferència es va centrar en la situació del català a lAlguer, amb un interès especial en el procés de sardització estructural de lalguerès i la realitat sociolingüística actual.

El dia abans, el director de lÀrea de Llengua i Universitats es va reunir amb els responsables de la docència destudis catalans a la Universitat Masaryk de Brno, universitat que compta amb el suport de lInstitut Ramon Llull per a la docència de català, a càrrec de David Utrera i Pavlína Svandová. El cap del Departament de Llengües Romàniques, Prof. Petr Kylousek i el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Prof. Josef Krob, van fer palès linterès de la universitat per als estudis catalans, que van més enllà de la llengua: sofereixen un total de 12 assignatures, des de classes de llengua de diferents nivells, fins a cursos de literatura clàssica i contemporània, de cultura, i també de cinematografia catalana, centrada enguany en lobra de Ventura Pons.

Juntament amb la Universitat dOlomouc, on també sofereixen cursos de llengua i cultura catalanes amb el suport de lInstitut Ramon Llull, un total de més de 240 estudiants sinscriuen anualment als cursos de temàtica catalana. En lúltima convocatòria dels certificats de coneixements de llengua catalana, organitzada per lInstitut Ramon Llull, un total de 12 daquests estudiants es van presentar per a lobtenció dun certificat de nivell bàsic, elemental o de suficiència. Anualment, lInstitut Ramon Llull concedeix també dues beques a estudiants txecs per realitzar cursos de llengua catalana als Països Catalans, i una mitjana dentre 5 i 10 estudiants d'aquest país participen cada estiu al Campus Universitari de la Llengua Catalana, organitzat per lInstitut Ramon Llull i el Govern dAndorra, i a les Jornades Internacionals de Llengua i Cultura Catalanes, organitzades pels ajuntaments de Gironella i Masdenverge amb la col·laboració de lInstitut Ramon Llull.


ABPraga2

Fotografia: Miquel Komm


ABPraga1

Fotografia: Miquel Komm


ABPraga3

Fotografia: Miquel Komm