Imatge Mariona Masferrer
Jornada catalana a la Universitat de Rennes 2: 6 i 7 d’abril de 2010
per Mariona Masferrer - Thursday, 1 April 2010, 10:33
 

Els estudis de català de la Universitat de Rennes 2 organitzen una jornada sobre diversitat lingüística el dia 7 d’abril. Maria Carme Junyent, doctora en lingüística i responsable del Grup d’Estudi en Llengües Amenaçades (GELA www.gela.cat), i Ronan Le Coadic, doctor en sociologia i membre del Centre de Recherche Bretagne et Langues Celtiques, ens parlaran dels casos del català i del bretó en el context de l’Europa del segle XXI.

Els alumnes de català han treballat durant tot el curs escolar per descobrir la diversitat lingüística al món. Han creat un blog on cada grup ha penjat els seus treballs.

Així, en el blog alumnescatalarennes2.blogspot.com trobareu la recerca terminològica que han après a fer els alumnes de primer curs a partir del Diccionari crític i etimològic de Joan Coromines i del Diccionari Català-Valencià-Balear d’Alcover-Moll. Els alumnes de primer ens fan descobrir que les paraules quotidianes ens vénen de llengües llunyanes i de temps sovint llunyans també.

Els alumnes de segon han fet un qüestionari en què han preguntat als seus companys d’estudis sobre l’aprenentatge de llengües i la diversitat lingüística. Aquest exercici ha servit per adonar-nos que hi ha moltes idees preconcebudes, transmeses socialment sense reflexió personal, i representacions més o menys negatives sobre aquesta diversitat també entre la gent jove.

Els alumnes de tercer han fet una introducció sobre la diversitat de llengües parlades i ensenyades a Rennes 2. També s’han ocupat de presentar succintament Carme Junyent i Ronan Le Coadic.

Finalment, devem als alumnes de Màster una traducció al francès del Decàleg sigues lingüísticament sostenible, un article amb enllaços interessants a internet sobre diversitat lingüística, i la tasca d’unificació i revisió del blog.

Ja fa 40 anys que a Rennes 2 s’ensenya el català. Ha plogut molt des d’aquell 1969 en què la professora Mathilde Bensoussan va començar a donar algunes classes de català, però des d’aleshores la llengua catalana no ha deixat de ser present en aquesta universitat. Els estudis de català han gaudit sempre d’un bon nombre d’estudiants que surten d’aquesta universitat coneixent la nostra llengua i la nostra cultura. Estem segurs que això els ha permès desenvolupar una mirada més atenta i àmplia de la realitat lingüística europea.

En aquests enllaços trobareu tota la informació sobre la Jornada i sobre el concert del dia 6 d’abril al vespre, amb el qual, Pau Alabajos ens ajudarà a inaugurar la Jornada i a posar música a l’inici de les nostres activitats:

http://www.univ-rennes2.fr/ufr-langues/actualites/journee-catalane-diversite-linguistique-richesses-defis

http://www.univ-rennes2.fr/ufr-langues/actualites/concert-pau-alabajos

Notícia enviada per Montserrat Casacuberta, professora de català a la Universitat de Rennes 2.