Imatge Neus Crisol Milian
Ressenya de la visita d'Andreu Bosch a la Universitat de Bretanya-Sud (França)
per Neus Crisol Milian - Thursday, 18 February 2010, 09:38
 

Els dies 11 i 12 de febrer de 2010, Andreu Bosch, cap de l’Àrea de Llengua i Universitats, va visitar la Universitat de Bretanya-Sud (Lorient, França). Gràcies a l’Institut Ramon Llull, des de l’any 2004, Immaculada Fàbregas, “Maître de Conférences”, ensenya el català en aquesta universitat. A totes les universitats franceses els estudiants estan obligats a fer una llengua estrangera i, a Lorient, el català forma part d’una d’aquestes llengües estrangeres. Actualment hi ha uns trenta estudiants de català repartits en tres nivells.

La visita del director d'Àrea va tenir dos components: un de protocolari i un d'acadèmic. Primerament va tenir lloc una trobada amb el nou vicerector de les relacions internacionals, Sr. Geoffray Williams, que es va mostrar molt interessat en la consolidació de les relacions entre Catalunya i la Universitat de Bretanya-Sud. Aprofitant el nomenament del nou equip directiu de la Universitat, dos redactors de premsa hi van acudir i aquesta trobada va tenir ressò en la premsa local de més tiratge (Télégramme i Ouest-France).

Amb la finalitat de renovar el conveni existent entre la Universitat i l’IRL, Andreu Bosch també es va trobar amb el degà de la Facultat de Lletres i responsable acadèmic del català, Sr. Laurent Daniel.

A més, Andreu Bosch va pronunciar una conferència intitulada “El català a l’Alguer (Sardenya), passat i present”. A la conferència, en llengua catalana, hi van assistir els estudiants de català, que van seguir molt atentament i hi van participar fent una colla de preguntes al conferenciant. Va ser una ocasió d’intercanvi lingüístic i d’enriquiment intel.lectual per als estudiants ja que va quedar ben palès que el català va més enllà de les fronteres administratives.

Després d’aquests dos actes d’aquesta mena, no hi podia faltar una degustació d’especialitats bretones i catalanes que els estudiants van preparar amb molta cura i entusiasme : “far breton”, “quatre-quarts”, pa amb tomàquet i pernil, truita de patates, etc. Tot plegat va ser un èxit: tant els estudiants com els professors que van participar-hi van quedar molt satisfets i van comentar que caldrien més iniciatives com aquesta.

Bretagne Sud

Bretagne-Sud2

Font: Ressenya d'Immaculada Fàbregas, professora d'estudis catalans a la Universitat Bretagne-Sud (França)