Imatge Neus Crisol Milian
La Fundació Ramon Llull impulsa un document que demana el reconeixement del català com a llengua europea
per Neus Crisol Milian - Friday, 22 January 2010, 13:03
 

signatura

Els patrons de la Fundació Ramon Llull, en nom de les institucions que representen, han signat el dijous 21 de gener el document El català, llengua de 10 milions d’europeus, un text consensuat on es remarca la força de la nostra llengua i se’n reclama un major reconeixement a les institucions internacionals i especialment europees. La signatura d’aquest document ha tingut lloc a l’Institut d’Estudis Catalans, coincidint amb la presentació del programa d’activitats d’Expolangues 2010 on la llengua catalana serà convidada d’honor.

El document l’han signat el cap de Govern d’Andorra, Jaume Bartumeu; el vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira; el conseller de la Presidència del Govern de les Illes Balears, Albert Moragues; el conseller general dels Pirineus Orientals i president de la Comissió de Patrimoni i Catalanitat, Marcel Mateu; l’alcalde de Morella i president de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, Joaquim Puig; el vicesíndic de l’Alguer, Mario Conoci.

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha fet la lectura del document El català, la llengua de 10 milions d’europeus, lema de la participació de la llengua catalana com a convidada d’honor al certamen i ha qualificat de “jornada històrica” aquesta “unitat institucional pel català”, pel conjunt d’organismes que li donen suport.

El cap de Govern d’Andorra, Jaume Bartumeu, ha afirmat que la invitació a a Expolangues “visualitza que el català no és una llengua en desús sinó vigent i de modernitat”. Igualment, el conseller de la Presidència del Govern de les Illes balears, Albert Moragues, ha afirmat que “ha arribat el moment d’abandonar definitivament els vicis del comportament diglòssic i progressar en la implantació del català com a llengua comú dins tots i cadascun dels territoris de parla catalana i amb tots i cadascun dels seus accents”.

Els signants confien “que les institucions europees sabran vertebrar una reacció positiva perquè el català adquireixi el rang de plena oficialitat lingüística en el marc europeu”. Igualment, com a representants institucionals dels territoris de llengua catalana, expressen la seva “voluntat política i el deure de defensar aquesta oficialitat”. A més segons el text “quan Europa parla de diversitat no es pot referir només a diversitat entre Estats, sinó que cal que adopti el concepte de la diversitat profunda de les societats europees, de diversitat real, i un primer pas inajornable en aquest sentit seria reconèixer oficialment realitats lingüístiques tan sòlides i clares com la del català, idioma usat diàriament per deu milions d’europeus."

Us adjuntem el document per si és del vostre interès.

Font: Comunicació, Institut Ramon Llull