Imatge Neus Crisol Milian
DESENVOLUPAMENT FONOPROSÒDIC DEL CATALÀ EN EL CONTEXT BILINGÜE ACTUAL
per Neus Crisol Milian - Monday, 18 January 2010, 17:57
 

El Centre de Recerca del Multilingüisme (Sonderforschungsbereich 538 Mehrsprachigkeit), creat el 1999 i adherit a la Universitat d’Hamburg, Alemanya, acull 18 projectes de recerca sobre diverses situacions multilingües. Un d’aquests projectes és el que dirigeix des de l’any 2005 la Prof. Conxita Lleó sobre el desenvolupament fonoprosòdic del català en el context bilingüe actual. Aquest projecte, actualment en la segona i última fase (2008-2011), ha rebut diverses subvencions de la Societat de Recerca Alemanya (Deutsche Forschungsgemeinschaft).

L’objectiu del projecte és l’estudi del català actual sota la influència del castellà de tres generacions a tres barris de la ciutat de Barcelona (Gràcia, Nou Barris i Eixample), diferenciats per la major o menor presència del castellà. Se centra en el camp fonoprosòdic, per bé que també s’observen altres aspectes gramaticals com ara certes qüestions de lèxic i morfologia. La hipòtesi de treball prediu que els factors interns a la llengua, com el marcatge i la freqüència d’aparició, representen factors importants del canvi lingüístic actual, i que factors externs a la llengua, com ara l’edat, el sexe, la influència de l’escola, de la llengua escrita i de la llengua dels mitjans de comunicació, el prestigi d’una determinada varietat de la llengua també juguen un paper decisiu, que cal precisar. L’objectiu, doncs, és esbrinar la incidència d’uns i altres factors en la situació actual del català i, a partir dels resultats, predir el futur immediat i menys immediat de la llengua.

Us adjuntem un resum del projecte que ens ha fet arribar la Prof. Lleó. També s’han presentat diverses publicacions del projecte a revistes científiques com Catalan Review (volum XXI, any 2007), Estudis Romànics (volum XXX, any 2008, consultable en línia: http://www.raco.cat/index.php/Estudis/article/view/136582/186781), Hamburger Studies in Multilingualism i Biblioteca Catalànica Germànica.

Font: Prof. Conxita Lleó, Universität Hamburg (http://www1.uni-hamburg.de/romanistik/personal/w_lleo.html#dmproj)